Необяснимото зло – Синдромът на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ), наричан още „Синдром на Щайн-Левентал“, засяга сериозен процент от жените и може да доведе до други сериозни здравословни проблеми. Научи всичко за него, за да предпазиш здравето си.

СПЯ се характеризира с необичайно повишаване на нивата на андрогените (мъжките хормони) в яйчниците. То от своя страна вреди на узряването на яйцеклетките. Вместо да се освободят по време на овулация, те се трансформират в кисти. Тези кистички се натрупват в яйчниците и понякога увеличават обема си.

Ако не вземеш мерки, болестта може да засегне и други части от организма и да доведе до дълготрайни здравословни проблеми.

Симптомите

– Нередовна менструация (олигоменорея);
– липса на менструален цикъл (аменорея);
– твърде обилно кървене по време на менструация (полименорея);
– увеличаване на обема на яйчниците с формиране на множество малки кисти или неболезнени фоликули във вътрешността на яйчниците;
– малки израстъци кожа, които могат да достигнат размера на стафида и се появяват главно в областта на мишниците и врата;
– потъмняване и втвърдяване на кожата в областта на врата, слабините, мишниците и кожните гънки;
– косопад;
– увеличено окосмяване навсякъде по тялото, включително и по лицето;
– акне;
– напълняване;
– завишени нива на кръвната захар в кръвта;
– стерилитет.

Причините

Причините за СПЯ са неизвестни. Някои учени смятат, че в дъното на синдрома са завишените нива на инсулин в организма. Инсулинът е хормонът, който регулира нивата на кръвната ти захар. Ако има свръхпроизводство на инсулин, организмът отделя повече мъжки хормони от обикновено.

Смята се също, че синдромът на поликистозните яйчници е свързан с фамилна обремененост.

Засегната ли си?

За да установиш дали имаш СПЯ трябва да се консултираш както с гинеколог, така и с ендокринолог.

Докторът трябва да ти направи преглед и да ти зададе рутинни въпроси за здравословното състояние на хората от семейството ти и фамилната ти обремененост. Трябва да се информира също за това дали е редовен менструалният ти цикъл, какво е теглото ти, както и за други симптоми като акне, окосмяване, пигментация на кожата. Най-вероятно ще ти назначат кръвни изследвания, т. нар. инсулинов профил, както и хормонални изследвания. Всички тези изследвания служат за диагностициране на СПЯ или други заболявания, които засягат щитовидната жлеза и яйчниците.

Ехографията също се използва, за да се огледат внимателно яйчниците и да се установи наличието на кисти.

Лечението

СПЯ не се лекува. За сметка на това съществуват различни средства, които помагат за възстановяването на хормоналния баланс в организма или да се успокоят крайно неприятните симптоми като акне и напълняване. Има и мерки, които можеш да вземеш сама, но повечето изискват намесата на лекар.

Какво може да направи докторът ти

Ендокринологът като специалист по хормоналните разстройства е най-подходящият помощник в борбата със СПЯ.

Що се отнася до симптомите като акне, обилно окосмяване и промяната в цвета на кожата по врата, мишниците и гениталиите, можеш да се консултираш и с дерматолог.

Оралните контрацептиви и препаратите от лекарствената група „антиандрогени“ (медикаменти, които понижават количеството на мъжките хормони/андрогените в организма) понякога помагат в борбата с акнето. Противозачатъчните могат да се взимат едновременно с антиандрогени.

Свалянето на килограми е съществена част от лечението. То може да ти помогне да облекчиш много от симптомите, свързани със СПЯ. За съжаление, е доста трудно постижимо за мацките, които страдат от заболяването. Обикновено е наложителна помощта на доктор или диетолог. Такива специалисти ще ти помогнат да проследяваш медикаментите, които приемаш. Освен това ще ти изготвят диетична и тренировъчна програма, които отговарят на специфичните ти нужди.

Антихипергликемичните лекарства (приемат се и при диабет тип 2) също са се доказали като добри средства срещу СПЯ.

Проблемите, свързани със СПЯ

Макар че синдромът на поликистозните яйчници засяга яйчниците, той из основи нарушава хормоналния баланс на организма, а това може да повлияе на целия ти организъм. Ако не вземеш мерки, това може да доведе до следните последици:

– стерилитет;
– обилно окосмяване;
– диабет;
– сърдечни заболявания;
– маточни кръвоизливи;
– повишен риск от помятане;
– повишен риск от гестационен диабет (диабет, който се проявява по време на бременност);
– апнея по време на сън (кратки периоди, по време на които спираш да дишаш, докато спиш);
– рак на матката;

Тези проблеми не се проявяват при всички жени, които страдат от СПЯ, но за всички тях, има по-висок риск. Точно затова, ако си една от жертвите на СПЯ, задължително се погрижи за здравето си!

Източник: cosmopolitan.bg