Необяснимите синини по тялото и какво всъщност означават

Какво трябва да направите, ако имате синини по кожата си без причина? Защо се случва това и трябва ли да се притеснявате?

Ако имате синини, това е така, защото капилярите ви са много тънки. Какво причинява това?

Събрахме мнения на лекари за това, какво наистина може да се случи в тялото, ако често имате синини по кожата си. Обърнете внимание на това и се консултирайте с лекар. Специалистът, който се занимава с такива проблеми, се нарича хематолог.

Вдигане на тежки неща

Вдигането на тежести е вторична причина за натъртвания. Това означава, че вашите кръвоносни съдове вече са слаби и физическата активност дава резултати. Прекалено много физическа активност обаче може да доведе до увреждане дори на най-здравите капиляри. Например, тренировките с тежести, за които още не сте готови, могат да бъдат опасни.

Дори децата могат да получат такива натъртвания, тъй като в днешно време доста често училищни раници са твърде тежки.

Смята се, че такива натъртвания не са много опасни, но това е сигнал, че прекалявате с упражненията.

Прием на лекарства

Приемането на някои лекарства, които оказват влияние върху кръвта, може да доведат до появата на синини, които могат да варират от почти незабележими до доста сериозни. Повечето от тях се причиняват от антидепресанти, аналгетици, противовъзпалителни лекарства, желязосъдържащи или антиастматични лекарства.

Най-честото лекарство, което прави кръвта по-течна и може да доведе до синини, е аспиринът.

Ако сте забелязали връзката между приемането на лекарства и посиняване на кожата, трябва да се обърнете към Вашия лекар. Може да се наложи да преустановите приема на лекарството, за да избегнете вътрешно кървене.

Кръвни заболявания

Болестите на кръвта и съдовете могат да причинят синини. Варикозата, болестта на Вилбранд, тромбоцитопенията или левкемията често са причинени от проблеми с кръвообращението.

Не отлагайте посещение при лекаря, особено ако сте забелязали други тревожни симптоми: болка и подути крака, кървене на венците, малки капилярни петна по тялото или кървене от носа.

Липса на хранителни вещества

Витамини, витамини! Уверяваме се, че децата ни получават достатъчно, но често забравяме за себе си. Някои необясними синини могат да бъдат сигнал, че тялото няма необходимите елементи.

Например, В12 участва в производството на кръв, витамин К е отговорен за коагулацията, а витамин С играе жизненоважна роля в създаването на нова тъкан. Без него капилярите стават много крехки.

Друг много важен е Р. Без него производството на колаген е невъзможно, така че съдовете стават тънки, което води до влошаване на състоянието на кожата.

Желязното равновесие е много важно за организма. Когато липсва или е в повече, капилярите се влошават.

Но не бързайте да си купите витамини – първо се опитайте да си ги набавите с храната.

Източникът на витамин Р е пресен зелен чай, ябълки, тиква и чесън. Витамин К може да се открие в банани, яйца, ядки и риби. В12 може да се намери в черния дроб, рибата, сиренето и марулята.

Хормонален дисбаланс

Хормоналните проблеми са една от най-честите причини за синини. Те могат да се появят, ако нямате естроген.

Подобна ситуация е възможна, ако преживявате менопауза, ако приемате хормонални лекарства или ако сте бременна. Липсата на естроген значително отслабва кръвоносните съдове и стените на капилярите могат много лесно да се повредят.

Промени, свързани с възрастта

Тъжна, но естествена причина, според лекарите, е възрастта. Или износването на капилярите. Съдовата система става слаба с възрастта и тъканите губят своята еластичност.

Трябва да забележите, че подобни “възрастови” синини се появяват най-вече по краката. Но те се появяват дори и поради най-слабото въздействие, което младата кожа дори не би забелязала.

Диабет

Кръвта и захарта са първите неща, за които се сещаме, когато някой споменава за това заболяване. Диабетът оказва негативно влияние върху процеса на кръвообращението, така че е много лесно да получите натъртвания. А също и натъртвания могат да са симптом на това заболяване на много ранен етап.

Други симптоми: често сте жадни, раните се лекуват по-дълго, бързо се уморявате, зрението ви е замъглено и имате бели петна по кожата.

Внимание: Обикновено синките изчезват напълно в рамките на 2 седмици след нараняването. Ако видите различни цветове от обикновените или ако натъртването не изчезне 2 седмици след като го получите, трябва да посетите лекар.