Не става дума за мода: учените доказаха, че вегетарианството предпазва от диабет и сърдечни заболявания

Днес всички стават вегетарианци и вегани, но според учените това не е толкова хоби, колкото желанието да се живее по-дълго и здравословно. За съжаление, много хора все още мислят, че такъв начин на живот е мания по диети, които не носят никаква полза.

За да убедят хората, че това не е така, експерти от университета в Оксфорд оцениха резултатите от множество лабораторни изследвания, в които участваха голям брой вегетарианци.

Констатациите са впечатляващи. Защо хората отказват да ядат месо?

Според експерти в света има повече от 375 милиона вегетарианци. Тези хора се придържат към този начин на живот поради различни причини. Някои от екологичните съображения, някои от икономическите и медицински. Въпреки това все още има хора, които смятат, че диетата е изключително вредна за организма. Това се дължи на факта, че докато се придържат към веганството, хората не ядат месо, птици и риба – храни, които са основни източници на хранителни вещества, като витамини В12 и D, калций и омега-3 мастни киселини.

Какво не ядат веганите?

Веганската диета е още по-спорна. Привържениците й не ядат всички видове животински продукти. Дори мляко и яйца. Въпреки че проучванията показват, че тези видове диети осигуряват на организма достатъчно хранителни вещества, все още има недостатъчна информация относно тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Резултати от изследванията

Изследователите прегледаха резултатите, получени от 100 000 вегетарианци, a участваха общо около 280 хиляди души. В хода на работата е било необходимо да се определи дали вегетарианска или веганска диета е от полза за здравето в сравнение с нормалната диета. Учените са стигнали до заключението, че отхвърлянето на животинска храна намалява риска от затлъстяване, коронарна болест на сърцето, диабет, артрит, хипертиреоидизъм, катаракти.

Изследователите също така отбелязват, че е по-малко вероятно вегетарианците да развият ракови тумори. Въпреки това, те не били в състояние да определят дали това се отнася за всички видове онкология. И най-важното, експертите са установили, че рискът от инсулт и общата статистика на смъртността са едни и същи за хората, които следват вегетарианска диета и тези, които не се придържат към нея.

Как да започнем правилно хранене?

Мнозина се интересуват как да станат вегетарианци или вегани. Преходът към такава диета обаче ще бъде свързан със сериозни промени в начина на живот като цяло. Следователно може да не е толкова лесно да се направи решителната стъпка. За да облекчите страданието си, можете да използвате някои съвети:

  • Определете за себе си причините, поради които искате да преминете към такъв начин на живот – екологични, медицински, икономически. Какви ползи ще получите? Това може да бъде доста сериозен мотивационен принцип.
  • Направете предварително проучване. Има много неща, които трябва първо да тествате, преди да започнете да прилагате този начин на живот. Уверете се, че имате време да тествате тялото си и да получавате адекватни реакции от него. Особено важно е да научите за различните хранителни вещества, които ще са необходими за поддържане на здравето и общия тонус. Тоест, научете всичко, свързано с вегетарианството.
  • Кажете на другите за това. Пътят да станете веган или вегетарианец ще бъде много по-лесен, ако хората около вас са информирани. Те могат да ви подкрепят в това трудно начинание. Освен това можете да ги насърчите да се присъединят към вас, за да си помагате в процеса.
  • Постепенно отказвайте месото. Не трябва веднага да изключвате месото от вашата диета. Можете да започнете с неуспех, като например червено месо. Навикът се развива около месец.
  • Свикнете с новия начин на живот. Направете почивка, след това можете да започнете да се откаже от пилешко, а след това – от морските дарове. Тук е важен принципът на постепенност. Не е нужно да се правите всичко от раз.

Какво може да се яде?

  • Желязо. Намира се в боб и леща, сушени плодове, броколи и морски зеленчуци. Яжте ги с храни, богати на витамин С (лимони, например) – те ще помогнат на тялото по-добре да абсорбира хранителните вещества.
  • Калций. Прясното мляко и киселото мляко съдържат големи количества, но онези, които избягват млечни продукти, трябва да ядат тофо или соеви зелено листни зеленчуци или смокини.
  • Протеин. Съдържа се в соя, ядки, семена, боб.
  • Витамин D. Тези, които не консумират риба, трябва да получат голямо количество слънчева светлина, която подпомага синтеза на витамин D в организма.
  • Цинк. Потреблението на големи количества ядки и соеви продукти е необходимо, за да се получи този елемент.

Разбира се, вегетарианска диета няма да помогне на човек да подобри здравето си. Изборът на здравословен начин на живот в комбинация с активност (спорт) е ключът към подобряване на общото състояние на тялото в дългосрочен план.

Придържате ли се към всякакъв вид диета или смятате, че това е неприемливо за вас?