Науката говори: Няма приятелство между мъже и жени.

Въпросът за съществуването на приятелство между мъж и жена винаги е притеснявал както обикновените хора, така и изследователите. Изглежда, че всичко показва, че приятелството между противоположните полове е просто невъзможно.

За това ни разказват много филми, в които предполагаемите „приятели“ рано или късно осъзнават своите топли чувства един към друг. Можете ли да си спомните поне една песен, написана за силно приятелство между мъж и жена?

Дълго време преглеждаме всички възможни варианти в главите си, но във всяка една от песните, които дойдоха в ума ни, има намек, че това приятелство е нещо повече за поне един от „приятелите”. Дори и телевизионните мелодрами от време на време ни убеждават, че мъж и жена изглежда не са подготвени нито физически, нито емоционално да останат само приятели.

Но какво, ако имате приятел от противоположния пол?

Въпреки това, много от нас разбират, че в живота им има човек от противоположния пол, когото можем да наричаме наш приятел. Много хора са твърдо убедени, че само платоничната любов между мъж и жена е реална. Причината за това е, че женското приятелство, подобно на мъжкото приятелство, има факти в нея, когато един от приятелите започва да завижда на другия, ревнува от успеха му.

По принцип приятелството между мъж и жена е лишено от такива неприятни моменти. Дори напротив, приятелите се опитват да се подкрепят взаимно и искрено се радват на успеха и победите на другия.

Защо мнозина не вярват в приятелство между мъж и жена?

Да, може да имате приятели от противоположния пол. Можеш да вярвате в това. Въпреки това, учените няма да се съгласят с вас. Социологическите изследвания са направили доста интересен извод за това кой вярва повече в приятелството между мъж и жена. И отговорът е жените.

Жените наистина са по-склонни да вярват, че мъжа може да има само платонични чувства към тях. Мнозинството от мъжете не споделят това мнение, смятайки, че физиологичните и психологическите различия между половете правят приятелството невъзможно.

Вярват ли жените в приятелство между мъж и жена?

Да, жените вярват най-много в това. Въпреки това, едно изследване на Университета на Уисконсин прави следните заключения: има два вида жени по отношение на връзката им с приятелството между противоположните полове. Първата група жени категорично се противопоставя на приятелството на партньора си с други жени. Съответно, ако те вярват в такова приятелство, те не вярват, че такова приятелство, по-специално, е възможно между техния любим човек и други момичета. Втората група жени, напротив, е доста либерална по този въпрос и не вижда нищо странно, ако техният човек прекарва времето си в компанията на приятели, сред които могат да бъдат представители на нежния пол.

Коя група е по-голяма?

Малко вероятно е да ви изненадаме, че първата от избраните групи е много по-голяма от втората по размер. Жените са склонни да стават жертви на собствената си фантазия, така че ако техният партньор има нова приятелка, те веднага започват да я виждат като заплаха.

Не става въпрос дори, че жените от тази група да подозират своите близки за предателство или поведение, което може да доведе до това. Дълбоко в себе си те се страхуват, че невинното приятелство може да прерасне в взаимна симпатия. Съгласете се, че когато двама души от противоположни полове прекарват по-голямата част от свободното си време в компанията си, дори и само да провеждат невинни разговори, вероятно с течение на времето те ще открият някакви нежни чувства към своя “приятел”.

В крайна сметка, приятелите са хора, които споделят общи стремежи, интереси, цели. За тях е приятно да прекарват времето си като приятели, може би няма да е по-малко приятно да прекарат това съвместно време като любовници. Съгласни ли сте?

Изследването на “приятелството” между мъже и жени, проведено в Уисконсин

Затова вече споменахме казуса, проведен в Уисконсин, така че нека погледнем малко по-подробно. Първият въпрос, който интересуваше специалистите, беше: „Колко привлекателни са вашите приятели от противоположния пол?“ Разбира се, по време на проучването хората, участвали в проучването, имаха възможност да запазят анонимността си.

Колко привлекателни са нашите „приятели” за нас?

Респондентите бяха помолени да оценят физическата привлекателност на своите приятели по скала от 1 до 10, където 1 не е особено привлекателна, а 10 е изключително привлекателна. Най-често срещаният отговор беше: „доста привлекателен“. Това означава, че тази оценка е приблизително 5-6 точки. Златната среда, просто казано. Между другото, най-често този отговор е даден от мъже, тъй като намират партньорката си за много по-привлекателена от всичките им приятелки.

Какво мислим за нашите „приятели“ от противоположния пол?

Оценката на физическата привлекателност даде интересни резултати, но не даде пълна картина. Дори ако повечето от нас вярват, че мъж или жена, които наричаме приятел или приятелка, са физически привлекателни за нас, това не означава, че отношенията ни с тях не могат да останат в рамките на платоническата любов.

Затова изследователите зададоха следния въпрос: “А какво мислим за нашите приятели?” На интервюираните 200 души беше дадена възможност да опишат лице от противоположния пол, когото могат да нарекът близък, но в същото време нямат романтични чувства към него. Има два възможни отговора. Първия е „ние сме приятели“. Втория е: “Аз съм физически привлечен от този човек.” Можете да изберете и двете опции едновременно.

Мъжете не искат да бъдат просто приятели

Резултатите бяха изключително интересни. 42% от мъжете са избрали възможността да изпитат физическо привличане към своите приятелки. Сред жените тази цифра е по-ниска и е 29%. И двете възможности бяха избрани само от 5% от жените. Макар и сред мъжете, този вариант беше много по-привлекателен: 17% от анкетираните мъже го избраха веднага.

Това отново доказва предположението на изследователите, че жените са готови да бъдат само приятели, а мъжете гледат на този въпрос от малко по-различен ъгъл. Това отново доказва, че приятелството между мъже и жени не съществува.

Ако мъж и жена прекарват много време заедно, споделят общи интереси, привличат се един друг физически (а научните изследвания са доказали, че това е така), тогава става ясно за другите, че това не е приятелство, а началото на нова връзка. Това е всичко.

Вярвате ли в приятелството между мъж и жена?