7 стъпки, който да планирате предварително за перфектната сватба

Подготовката за сватбата е забързана работа, но с правилното планиране и управление на времето можете да направите този процес много по-лесен. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете грешки и проблеми в един от най-специалните дни в живота си.

Спазвайте внимателно установения бюджет.

Винаги ще има допълнителни разходи, така че е изключително важно предварително да зададете и да планирате бюджета си и да го следвате.

Направете списък на нещата с най-високите разходи и се уверете, че правилно подреждате приоритетите – по този начин ще знаете сумата от най-важните разходи.

Помислете какво е важно за вашата двойка. Някои предпочитат да харчят по-голямата част от парите за перфектното облекло за събитието, за някои е по-важно да прекара луксозен меден месец, а някои ще постави процеса на празнуване в приоритет.

Разделете гостите на категории

Една от най-трудните задачи при подготовката за сватбата е да се създаде списък с гости, тъй като броят на гостите, поканени на тържеството, зависи от по-голямата част от останалите елементи на вашата сватба, вариращи от цената на сватбената церемония до начина на сядане по време на тържеството.

За да се опрости планирането, можете да използвате специални приложения за управление на списъка с гости, където можете да ги класифицирате в категории – „не забравяйте да поканите“ или „може би“. Това ще ви позволи предварително да разберете колко гости ще бъдат на сватбата задължително и колко повече можете да поканите в съответствие с бюджета си.

Подредете мястото на събитието възможно най-рано.

Ако предварително се съгласите с наемането на банкетна зала, ще бъдете сигурни, че няма да останете без празнична маса в деня на сватбата. Това е особено вярно в така наречения сезон – най-популярното време за различни тържества.

Предварителната резервация трябва да се направи най-малко 4-5 месеца преди сватбата, а още по-добре – половин година, ако попаднете в този сезон. Освен това, ако вече сте се съгласили с ресторанта за датата и часа, ще знаете какво да пишете в поканите за гостите си и затова няма да се налага да отлагате тяхното производство до последния момент.

Помислете за вашата сватбена рокля

Изборът на перфектното облекло за вашата сватба може да бъде трудно на първо място, защото сватбената мода се променя бързо. Проучете най-новите тенденции, вземете под внимание вашите лични предпочитания и времето на годината (така че да не ви е твърде горещо или твърде студено с тази сватбена рокля) и направете избор.

Опитайте се да отдадете предпочитание на магазините с възможност да пробвате рокля, преди да закупите, защото ако вашата рокля е поръчана през интернет, може да няма време да изберете и купите нова, ако нещо не ви допадне.

Изберете разумно доставчици

Зад всяка фантастична добре планирана сватба стои екип от специалисти, които правят този празник фантастичен. Внимателно разгледайте доставчиците, тяхната минала работа, репутация и опит, преди да преговаряте с тях.

Ако нямате време да се свържете с всички специалисти, можете да наемете агент и да му дадете пълномощия.

Пригответе се за всяко време.

Времето е едно от нещата, които не можете да контролирате. Би било идеално да се проведе сватбено събитие в слънчев, а не горещ ден, но обикновено планирането на празника започва поне няколко месеца по-рано – и прогнозата за времето не може да бъде толкова точна.

Най-добрият вариант е да се намерят начини да се реагира предварително. Не можете да предскажете времето и природните бедствия, но със сигурност можете да се подготвите за тях. Ако сватбата е на закрито, няма какво да се страхувате. Обаче, ако искате да празнувате на открито, се погрижете да имате вариант, ако завали.

Разберете кога ще пристигнат чуждестранните гости

Всички ние имаме значителен брой приятели и семейства, които живеят в други градове или други страни. И очевидно ще е трудно да дойдат на вашата сватба. Проверете предварително дали могат да пристигнат навреме, за да не се налага да ги чакате.