Най-полезната част от кивито, която просто изхвърляме

Този плод с богата зелена маса, който идва при нас от Китай, е много популярен. Мнозина обожават продукта с кисело-сладък вкус. И в неговия състав има огромно количество хранителни вещества. Но знаете ли, че изхвърляме най-полезната част от плодовете на кивито?

Свойства на кивито

Кивито съдържа огромно количество витамин С, което, както знаете, стимулира активността на имунната система, укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява зрението. Това помага на организма да се справя по-лесно с различни видове стрес.

Подобно на банана, кивито е източник на калий и витамин Е и е полезен за сърцето, репродуктивните органи, кожата, косата и лигавиците.

Толкова полезна кора

Как ядете киви? Със сигурност ще обелите плодовете и ще ядете вътрешността с удоволствие. Но тук е един интересен факт: кивито е много по-полезно с кората. И да, годна е за консумация.

Кожицата има благоприятен ефект върху храносмилателните процеси, спомага за нормализиране на качествения и количествен състав на чревната микрофлора, подхранва тялото с така необходимите фибри. Съставът на тази част от плода съдържа и специфични химикали, които спомагат за борбата със стафилококовата инфекция.

Разбира се, обелката на кивито не е толкова апетитна като сочната плът, но проблемът може да бъде решен с блендер. Просто пасирайте цяло киви – вкусната и здравословна закуска е готова.