На крачка от развода: 6 често срещани грешки в брака и как да ги избегнем

Всеки от нас прави грешки в различни области на живота, включително брака. В крайна сметка всички сме хора и сред нас няма перфектни. Истината е, че няма и напълно щастливи двойки – независимо колко безоблачни са отношенията им, все пак те се сблъскат с едни или други трудности във всяка връзка. Днес ще разгледаме няколко грешки, които – ако не се коригират – неизбежно водят до раздяла.

Грешка номер 1. Лъжа

Да, всички ние понякога се заблуждаваме с надеждата, че партньора никога няма да разбере за това. Но, за съжаление, не е така – рано или късно истината излиза на повърхността. А когато това се случи, съпругът/а се чувства предаден/а. Започват съмненията, че сте ги лъгали за други неща.

Когато един от съпрузите постоянно лъже, той създава пространство за съмнение в себе си, недоверие. Всичко това са разрушителни емоции, които не само унищожават спокойствието на втория партньор, но и го принуждават да мисли за целесъобразността на брака.

Избягването на тази опасност е лесно: просто трябва да бъдете честни във вашата връзка. Понякога си струва да кажеш на партньора си неща, които може да не иска особено да чуе. Това не само ще укрепи брака ви, но и ще се превърне в своеобразна гаранция за честност от страна на вашия любим.

Грешка номер 2. Неуважение

Много от съпрузите действат един на друг на изнервящо. Така че, ако в двойката ви има кавги, не бива да се смятате за някакво изключение. Важно е обаче никога да не губите взаимно уважение. В края на краищата, когато оскърбленията нахлуят в конфликта, няма да има връщане назад.

Също така, не е нужно да помните грешките на партньора си в миналото. Не се задълбочавайте в личните си вещи в търсене на отговори на техните въпроси. От една страна, понякога наистина искате да знаете истината. Но от друга страна, и вие не винаги сте в състояние да сте готови за него, а съпругът, който е научил за вашата “проверка”, едва ли ще може да ви се довери повече. Да не говорим за факта, че такива търсения са грубо нарушение на личното пространство, нашествие в личния живот на партньора ви.

Затова, уважавайте света на своите партньори, неговите мнения, вярвания. Добрите бракове се основават на създаването на благоприятна среда, в която човек се чувства комфортно.

Грешка номер 3. Контролиращо поведение

Друга грешка в брака, която често се пренебрегва, е когато един от партньорите отчаяно се опитва да контролира всяка стъпка на другия. В такава ситуация е важно да се разбере: твърде силният контрол изкарва вас и партньора ви от равновесие. Вашият любим/а може да се издържи, но повярвайте ни: струва си много усилия и рано или късно любителите на контрол над живота на някой друг плащат сметките си. Корените на контролиращото поведение обикновено се откриват в детството. Когато родителите често не изпълняват своите обещания, техният родителски стил не зависи от обективните действия на детето, а от настроението на майката и бащата – всичко това засяга детето по най-негативния начин. В частност, това води до формирането на желание за непрекъснат контрол на други хора.

Единственият начин да се отървем от такова поведение е да преживеем напълно страха от загубата и страданието, което се опитвате да заглушите чрез контрол. По същество, с помощта на контролиращо поведение, човек се опитва да си възвърне чувството за сигурност и стабилност, да избяга от собствените си страхове. Но това не му позволява да се изправи пред преживяванията си.

Грешка номер 4. Опитите да се превърне в едно

Ние всички сме гледали по телевизията тези щастливи двойки, които са постоянно заедно. Те харесват една и съща храна, ходят във фитнеса заедно, гледат една и съща поредица. Гледайки собствения си съпруг/а, вие неволно си задавате въпроса: „Защо се чувствам толкова нещастен?“. Въпреки това си струва да разгледаме реалния живот, тъй като той веднага става очевиден.

Би било грешка да се предположи, че ако хората са в брачни отношения, те трябва да харесват едни и същи неща. И затова не трябва да отблъсквате вярванията си само поради това, че мнението му е различно от вашето. Вие сте различни хора и това е напълно нормално. Нещо повече, това прави отношенията по-интересни един за друг.

Грешка номер 5. Пренебрегване на социалните отношения извън семейството

Често ставаме свидетели как един от нашите приятели да се жени и изчезва от „жизнената сцена“. Те престават да участват в различни събития, тяхното поведение се променя драстично. Ние разбираме: нашата приятелка или приятел не са същите хора, които някога са били.

Някои се смеят на такова участие в семейния живот и пренебрегване на собствените си интереси. Този тип поведение обаче е много по-често срещано, отколкото изглежда на пръв поглед. Защо това може да повлияе негативно на състоянието на брака? Връзката тук е най-директна. Първо, самият партньор, който пренебрегва други социални връзки, ограничава себе си и своя живот, не си позволява да се развива. Липсата на комуникация никога не е повлияла добре на психиката – по-скоро сдържаността води до различни фобии, мания.

Второ, такъв човек става неинтересен за своя любим/а. Без значение колко силна е любовта, ако човек с вас деградира, той убива всякакви чувства. И ако наистина искате да обсъдите с партньора си най-новата козметика или последните новини за хокей?

Грешка номер 6. Изкривяване в разпределението на отговорността

Не на последно място ще бъде клаузата за задълженията. Не мислете, че само единия съпруг трябва да бъде отговорен за всичко в брака. И двамата партньори трябва да споделят своите отговорности. Понякога, разбира се, един от партньорите може да обърне повече внимание на някои неща, отколкото на другия. Това е по преценка на двете страни в отношенията. Въпреки това не е разумно да се очаква, че съпругът или съпругата ще направят всичко за вас в определена област. В такъв случай, защо дори се нуждаете от брак?

Ако в началото на една връзка, всеки от партньорите, като правило, преследва собствените си интереси (“Какво мога да получа от този човек? Колко внимание, любов, подаръци може да ми даде?”), Тогава започва етапът на взаимна отговорност. На него всеки от участниците в двойката се стреми да обърне внимание на нуждите на другия, а не на собствените си.

Какво мислите, какви грешки могат да се окажат критични за брака?