Можете ли да спите с тампон?

Безопасни или… не съвсем?

Проблемът е: “Знаем, че колкото по-дълъг [тампона] е поставен, без да се сменя, толкова по-голям е рискът от развиване на синдрома на токсичен шок”, казва д-р Ха Т. Нгуен, Хюстън.

TSS е бактериална инфекция, причинена от стафилокок бактерията, Staphylococcus aureus, според Националните институти по здравеопазване. Моделът Лорън Васер загуби и двата си крака, след като била свикнала с инфекцията на 24-годишна възраст. Болестта също била отговорна за смъртта на 16-годишно момиче през миналата година.

И така, колко време всъщност можем да оставим тампона?

Не трябва да оставяте тампона за повече от осем часа, според всеки производител на тампони.

Здравните специалисти са съгласни; техният консенсус е да сменяте тампона на всеки четири до осем часа, казва Нгуен.

Така че, технически, можете да спите с тампон – ако го поставите точно преди да си легнете, спите не повече от 8 часа и да го извадите веднага щом се събудите.

Ами супер абсорбиращите тампони?

И при тях положението е същото, казва Obosa Nosayaba Osawe, М.Д., специалист по акушерство и гинекология в Пиемонт в болница Пиемонт Неон в Атина, Джорджия.

Основният проблем тук е, когато вашият тампон се напоява с кръв – дори и малко количество – и остава във влагалището повече от осем часа, става благоприятно място за растежа на бактериите, свързани с ТСС.

“Ако можете да носите тампон в продължение на до осем часа, без да е необходимо да го сменяте, абсорбцията вероятно е твърде висока и по-добре е да използвате по-малък тампон и да го сменяте редовно въз основа на менструалния ви поток”, казва Оса.

Добре, TSS ли е най-лошото, което може да се случи?

Синдромът на токсичен шок обикновено се появява бързо, с грипоподобни симптоми, включително главоболие, висока треска и мускулни болки, но при НИХ – макар и оставена нелекувана, може бързо да стигне до органна недостатъчност, припадъци и дори смърт.

Инфекцията също е с разяждащ обрив – появява се на дланите на ръцете или стъпалата; ако имате някакви грипоподобни симптоми, заедно с обрив, най-добре е да се провери от лекар.

И все пак синдрома на токсичния шок не  етолкова опасен, колкото преди 20-30 години. Появата на тампоните с копринено покритие спомагат за огранияението на тази опасност.