Медитация за начинаещи

Има много източници на информация, които ще ти помогнат да започнеш да медитираш.

И докато всички те се опитват да бъдат колкото се може по-полезни, има един простичък начин да започнеш да практикуваш медитация, който рядко се споменава.

Започни с малко

Колко малко ли? В началото нека е за 1-2 мин. Всеки ден.

Винаги е трудно човек да започне нещо ново и трудността се повишава, когато започнеш още от самото начало да се опитваш да практикуваш с интензивността и сложността на някого, който го прави от дълго време. Това в повечето случаи може да те обезкуражи, вместо да те мотивира.

Защо този трик не се споменава? Вероятно страничният ефект, който са придобили хората, които умеят да медитират, е, че те са забравили какво е да започваш сега. Дори не си и спомнят какво е било, когато самите те са започвали да го правят.

Със сигурност те могат да ти помогнат с основните правила, като това как да седнеш, в каква среда да практикуваш, как да започнеш и завършиш медитацията и т.н. Какъв е проблемът обаче? Забравили са какво е да започваш отначало.

На един човек, който едва започва да му предложиш медитация за 10 мин., е все едно да му предложиш да медитира в продължение за 10 часа. В такъв случай не е трудно да се претовари, да се разочарова и да се откаже, с мисълта, че това не е за него, като в същото време ще бъде далече от истината. Може би просто е имал нереални очаквания и настройки.

Започни с много кратки сесии, осъзнавайки, че най-разумното нещо е да започнеш с малко. Наслади се на една съвсем кратка медитативна сесия.

Още някои насоки, които ще са ти от помощ:

  1. Ако започваш с малко, прави го редовно, всеки ден. Докато една кратка медитация прави по-лесно увеличаването на сесията към по-дълга и по-дълга – да го правиш всеки ден, ще те накара да свикнеш с това. Дори и да ти се струва трудно в началото, ежедневното медитиране по-лесно може да се превърне в навик.
  2. Медитирай по един и същи начин и по едно и също време всеки ден. Медитирането в една и съща обстановка всеки ден, също ще допринесе за превръщането на това занимание в навик. Два от предпочитаните моменти са точно след ставане сутрин или точно преди да излезеш от къщи и да отидеш на работа.
  3. Ако избереш еднакво време, място и начин на медитация  – това го превръща в ритуал, който е малко вероятно да пропуснеш.
  4. Когато увеличаваш времето за медитация, прави го с малки стъпки. Например, след около седмица медитиране по 2 минути, може да добавиш още няколко минутки към своята медитация.
  5. Дори и когато добавяш време към своята ежедневна медитация, нека пак е с малко. От 2 минути, премини към 4 минути. След още една плътна седмица, можеш да увеличиш от 4 на 6 минути. Бавното повишаване води до същото, до което и бавното започване – не натоварва.
  6. Мисли в дългосрочна перспектива. Има най-различни програми, които обещават да те научат да медитираш само за 30 дни, например. Но по-добре да гледаш на това като нещо, което да градиш в дългосрочен план. И тъй като ползите от медитацията са свързани с времето, от което си започнал да медитираш, дългосрочната перспектива обещава и дългосрочни ползи от медитацията.

Колкото и практики и съвети да следваш, не забравяй най-важното: започни с малко.

И ако досега не си го правил, опитай с нас сега. Избери си тихо място, на което да се настаниш удобно с подпрян гръб, затвори очи и използвайки таймер или водена медитация, опитай да се фокусираш върху дъха си в следващите 2 минути.

Започни с малко и нека това ти донесе големи ползи!

Източник: poznanieto.com