12 неща, които се случват с тялото ви, ако приемате рибено масло всеки ден

Според Световната здравна организация около 1/3 от всички смъртни случаи са свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Повечето жители на Русия обаче никога не са чували за проблемите, свързани със сърцето. Тайната е в продукт, за който всички са чували – рибено масло. Рибеното масло съдържа незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-6, които спомагат за поддържането на здравето на сърцето и сърдечните съдовете.

Решихме да разберем повече за тялото ни и да научим за някои невероятни ефекти, които рибеното масло може да ни даде, ако го приемаме редовно.

1. Рискът от сърдечни заболявания ще намалее

Изброяването на здравословните свойства на рибеното масло винаги започва с положителния му ефект върху нивото на холестерола в тялото – количеството на “вредните” холестеролни капки. Мастните омега-3 и омега-6 киселини, които се съдържат в рибеното масло, намаляват риска от сърдечни заболявания, тъй като нивото на триглицеридите пада, появата на плака върху вътрешността на артериите се разсейва и кръвното налягане намалява.

2. Мисленето ще стане по-бързо и по-гъвкаво

Омега-3 и докозахексаенова киселина, поддържа клетъчните мембрани здрави и укрепва връзките на нервните клетки. Тези причини ни позволяват да използваме рибеното масло като начин за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Многобройни проучвания също показват, че рибното масло стимулира мозъчната функция и подобрява реакционното време, по-високите мозъчни функции и скоростта на вземане на решения.

3. Имунната ви система ще се подобри

В много страни полиненаситените киселини се добавят към редиците храни като масло или маргарин. Въпросът е, че това е допълнителен източник на омега-3, съдържащ се в рибеното масло и стимулира производството на простагландини. Те правят имунната система по-силна и помагат на тялото да се справи с инфекцията.

4. Здравето ви ще се подобри

Майкъл Хътчинсън в книгата си пише, че единственото нещо, за което е 100% сигурен, е, че мастните киселини, омега-3 и рибеното масло наистина работят.

Учените потвърждават това: след като редовно приемат тези хранителни вещества, тялото започва да използва мазнините по време на дълги тренировки, като запазва съхранението на гликоген за по-трудни упражнения. Това увеличава времето, в което спортистът може да се упражнява.

5. Рискът от проблеми с двигателните умения ще намалее

В средата на миналия век се забелязва, че хората, които живеят в близост до морето и ядат риба, имат по-рядко ставни болки. Това е така, защото ставите се нуждаят от мазнини: без мазнини, ставните тъкани губят еластичността, което в крайна сметка води до наранявания. Разбира се, рибеното масло не е много ефективно при лечение на артрит, но определено е чудесно за предотвратяване на този проблем.

6. Ще възстановите енергията бързо след тренировки

По време на проучванията, при които участниците трябваше да оценят ефекта от приемането на омега-3 киселини, те твърдят, че броят на възпалителните процеси и интензивността на мускулните болки след тренировки са намалели.

Експериментите върху мускулите показват, че полиненаситените мастни киселини са в състояние да предпазват нервните клетки от наранявания и да предотвратят тяхната смърт. Всичко това подкрепя факта, че приемането на рибено масло редовно няма да ви направи супермен, но определено ще ви помогне да тренирате по-често и с по-висока интензивност.

7. Ще бъде по-лесно да се справите със стреса

Полиненаситените киселини могат да увеличат производството на серотонин, хормона, отговорен за доброто настроение. Така че, ще бъде по-лесно да се справите със стреса. В някои случаи рибеното масло се предписва дори на деца с хиперактивно разстройство и дефицит на внимание.

Според информация от проучване, рибеното масло може дори да има положително влияние върху хората с шизофрения и други психични заболявания.

8. Очното налягане ще намалее

Лекарите могат да предписват рибено масло на хора, които имат глаукома. Работата е, че мастните киселини помагат да се премахне очната течност, което води до по-ниско налягане в очите. Разбира се, рибеното масло не може да се приема като пълноценно лечение, но много учени все още мислят, че допълнителните източници на омега-3 могат да бъдат начин за предотвратяване на проблеми с очите.

9. Ще имате допълнителен източник на витамини и минерали

Рибеното масло съдържа и цял набор от минерали и витамини. Витамините могат да варират, в зависимост от вида на рибата и много други фактори, така че рибеното масло не може да се приема като мулти-витамин.

Обаче рибеното масло като допълнителен източник на витамини А и D може да ви помогне да се отървете от накъсаната коса и да абсорбирате калций и фосфор. Исторически, използването на рибено масло е предписано за тези, които не са имали витамин D и преди това се е предписвало на деца за предотвратяване на рахит.

10. Кожата ви ще изглежда здрава

Рибеното масло има положително влияние върху кожата, защото омега-3 киселините могат да съхраняват колаген – еластичната основа на кожата ни, която предотвратява образуването на бръчки. Възрастта и постоянният стрес намаляват количеството колаген, което прави кожата суха.

Допълнителен източник на полиненаситени мастни киселини също може да помогне с акнето. Сред всички мастни киселини, омега-3 има най-силен имуномодулиращ ефект, който ускорява заздравяването.

11. Ще бъде по-лесно да се придържате към диета

По време на изследванията учените открили, че приемането на рибено масло редовно намалява апетита и създава усещането за ситост след хранене.

Също така, някои учени смятат, че допълнителния източник на омега-3 увеличава способността на организма да разгражда мазнините. Така че, вместо да съхраняват мазнините, тялото ще ги използва като източник на енергия за ежедневната дейност. Най-важното нещо, което трябва да запомните за рибеното масло е, че има много калории.

12. Размерът на гърдите ви ще се увеличи

Проучванията показват, че полиненаситените мазнини могат да увеличат размера на гърдите. Можете да приемате зехтин, боб, тофу или морски водорасли, или просто да вземете масло от черен дроб на треска. Това е естествен начин да се увеличи растежа на гърдите.

Бонус: Какъв тип рибено масло трябва да изберете?

Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на рибено масло, е това, от което се произвежда. По-голямата част от рибеното масло се прави от черен дроб на треска – това е най-простият и най-евтиният начин. Но определено не е най-добрият. Черният дроб има много токсини и вредни метаболити.

Рибеното масло от месото и мускулите на рибата е много по-полезно. Най-добре е да се използва риба като сьомга.

За да получите ефект и да не навредите на тялото, трябва да знаете как да вземате рибено масло правилно.  Също така, едобре да се консултирате с лекар.

  • Не вземайте рибено масло, ако сте алергични към риба или имате проблеми с щитовидната жлеза, черния дроб, пикочните пътища или храносмилането. Също така, не го приемайте по време на бременност или кърмене.
  • За да се укрепи имунната система и да се предотвратят заболявания, е достатъчно да се вземат хранителните вещества за 1-3 месеца в края на есента или през зимата. Ако имате много физическа активност, можете да увеличите дозата. Най-доброто време да го приемате е докато ядете или веднага след това.

Може би вече сте опитали да вземате рибено масло и сте забелязали някои положителни промени? Кажете ни в секцията за коментари по-долу.