Манипулира ли те той?

Не стой във връзка с мъж, който ти говори подобни неща!

1. „Прекалено си емоционална“

Във които и да е отношения трябва свободно да изразяваш чувствата и емоциите си. Точно затова е и твоят приятел, за да ти е максимално комфортно и открито  с него. Но токсичният ти партньор не е способен да се справи с факта, че може да те разстрои. Вместо да приеме това и да го промени, той ще те обвинява постоянно, че са те хванали дяволите.
Щом те е засегнала някоя негова постъпка, значи не че си много емоционална, а просто си откровена с него.

2. „Каква е разликата, че ти чувстваш“

Не всички го казват точно с тези думи, може и да чуеш „Не си длъжна да се разстройваш за глупости“ или „Това не е чак толкова страшно“. Но след като си се разчуствала, значи за теб е страшно. А той просто не иска да се чувства виновен заради грешката си.

3. „Не съм казвал такова нещо“

Когато се карате или се оправдава, той говори едно, а после – друго. Може да ти каже, че не си го разбрала правилно, че не си чула. И тук цялата работа е в контрола. Ако не си записала разговора на телефона, той винаги ще е прав и победител, а ти – не. Дотолкова, че започнеш да се съмняваш в себе си, наистина ли нещо не си разбрала като хората.

4. „Никога не ми се получава. Винаги правя нещо не като хората“

Играе си на жертва, за ти стане жал и повече да не го вкарваш в обяснителен режим. За да решиш, че без причини започваш да изясняваш отношенията и да се извиниш, че си направила скандал. Когато токсичният партньор е притиснат в ъгъла и знае, че е направил нещо не както трябва, той започва да го изкарва на съжаление. Но не той да съжалява, а ти да съжаляваш него.

5. „Никога не ми вярваш“

А, трябва ли? Да, може да ти изневерил веднъж. Да, може и да си хванала чатовете му с други момичета. Но нали в последно време не се е случвало такова нещо? Нали ти е бил верен? Защо тогава, когато се държи съмнително, ти му нямаш доверие?

Ами, защото го е загубил и е напълно естествено да не му се доверяваш, ако вече веднъж те е предал. Несправедливо е да очаква от теб, че ще му вярваш сляпо. Необходимо е време, за да може да си го върне. Просто той иска да прехвърли отговорността върху теб, все едно ти имаш комплекси, а не че той е кръшкал.

6. „И ти си правила така“

Може и да е писал с това момиче, които не одобряваш, но пък ти си получила съобщение миналата година от бившия си, на което не си отговорила или си измислила невинна лъжа, която да не повлияе на отношенията ви. Е, значи, ти също не си идеална, така че защо се заяждаш с него? И не е важно, че лъжата му е много по-сериозна. Той винаги ти припомня твоите дребни „провинения“.

7. „Ти си най-истеричната от всичките ми приятелки“

Ако те обича, няма да те сравнява с бившите си. Особено в негативен план. Особено по време на караница. Особено заради това, заради което си разстроена в момента. Ако е решил да ти каже тези думи, отивай си от него. Ако те обичаше, щеше да те подкрепи и да продължава да те обича заедно с бръмбарите в главата ти.

8. „Не съм те лъгал, просто не си ме питала“

Едно е, когато той сам ти казва, съвсем друго, когато му вадиш думите с ченгел от устата. Премълчаването на истината също е лъжа. Ако решиш да не казваш нещо, докато не те попитат, помисли си до какво може да доведе това.
 

9. „Искам вече да спя“

Ако той не желае да обсъди с теб и да решите заедно проблемът, който те вълнува, а просто се обръща на другата страна и заспива, то той си играе с чувствата ти. По този начин иска да контролира ситуацията. И му е болно и неприятно, че можеш и да не заспиш заради това цяла нощ.

10. „Не искам да се срещам с такива, които…“

В любовта ултиматуми няма. Колкото и грандиозен да е бил скандалът, той не трябва да ти поставя ултиматуми. В крайна сметка не си само ти тази, която трябва да променя нещо, не са само ти тази, която е виновна за нещо. Напомни му значението на думата „компромис“, който се прави и от двете страни.

Източник: cosmopolitan.bg