Лекарите споделят съвети как да намалите болката от подаграта

Повече от 8 милиона души страдат от повтарящи се атаки на горещи, червени и подути стави.

Сред тях са много известни актьори, спортисти и писатели. Всъщност Бенджамин Франклин пропуска много срещи, които се състоят за изготвяне на Декларацията за независимост заради подаграта.

Събрахме някои съвети, които могат да ви помогнат да облекчите болката от подаграта.

Какво представлява подагра?

Медицински, подагра е лесно да се опише – това е ставно възпаление (обикновено в големия пръст), което се дължи на високи нива на пикочната киселина в кръвта. Болката, която човек изпитва, е мъчителна. Разгледайте по-отблизо начина ви на живот, причината може да се крие там.

1. Отърви се от прекомерното тегло

Когато хората са с наднормено тегло или със затлъстяване, тялото им произвежда повече инсулин. Високите нива на инсулин забавят елиминирането на пикочната киселина, която причинява подаграта. Също така едно проучване през 2015 г. доказва, че хората, които не са с наднормено тегло, но имат високи нива на висцерална мазнина, са по-склонни да развият подагра, отколкото хората, които имат по-малко мазнини в корема. Така че загубата на няколко килограма може да ви помогне да контролирате болката.

2. Проверете семейната история

Подаграта е частично генетично заболяване, така че ако някой от вашето семейство го е имал, знайте, че може да се случи и на вас. За съжаление не можете да направите нищо за да предотвратите появата на болеста, освен да се наблюдавате внимателно. Можете също да сте изложени на риск, ако:

  • сте мъже между 40 и 50 години;
  • приемате диуретични лекарства или циклоспорин;
  • имате здравословни проблеми като нелекувано високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром или сърдечно-съдови заболявания.

3. Променете вашата диета

Подаграта е исторически позната като “болестта на царете” или “болестта на богатия човек”. Това е така, защото морските дарове и червеното месо (храни, които само богатите могат да си позволят) съдържат много пурини – група химикали, чийто страничен продукт е пикочна киселина , след разрушаване в тялото. Намаляването на консумацията на алкохол, особено на бира и фруктоза подсладени напитки също ще ви помогне да предотвратите атаките.

Храни намалящи болката от подаграта:

Поради своите антиоксидантни свойства, черешите могат да понижат пикочната киселина в кръвта. Едно проучване показва, че яденето на череши или приемането на екстракт от череша 2 дни преди пристъпа на подагра намалява риска от това да се случи с 35% в сравнение с хората, които не са яли череши.

Да, просто вода. Това прави идеята, че пиенето на достатъчно вода ще ви помогне да останете хидратирани и ще помогнете да изчистите пикочната киселина от вашата система, да намалите натрупването на пикочна киселина в ставите и по този начин да предотвратите атаките.

Друго изследване доказва, че джинджифил, който е добре известен със своите противовъзпалителни качества, може да помогне значително. Можете или да го вземете през устата или да направите паста от него и да го приложите локално върху засегнатите области.

Куркумата е друга суперхрана, известна със своите големи ползи за здравето, които могат да помогнат за борбата с възпалението. Също така има някои аналгетични свойства. Друго изследване също така доказва, че куркуминът – активната съставка на куркума, може да понижи нивата на пикочната киселина в организма.