6 август – Преображение Господне + вибрациите на деня

На 6-то число на месеца фокусът е върху семейството и приятелите, които считате за вашето семейство.

Възможно е да има прекалено много добри неща и когато 6 е извън баланс, грижите се смесват и разбирането се превръща в критика. Не всички съвети са добре дошли и когато това не е така, чувствата могат лесно да бъдат наранени.

6-тицата също така цени традициите и обичаите. Тя се радва на грижите на другите, така че това е един отличен ден за планиране на неща като семейни събирания и групови пикници.

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Празникът е установен в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците си. Юдеите не узнали в Христа очаквания Месия.

В народния календар това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания, от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, водите в изворите и реките изстиват, дните и нощите застудяват и вече не стават за къпане.