Козметика за зъби: необичайни средства за красота и здраве на зъбите и венците

Възможно ли да имаме по-здрави и бели зъби без посещение при зъболекар?

Президентът на Международната асоциация Dental (IDA), експерт на Oral-B и Бленд-а-мед – Инна Вирабова обяснява какво е деиствието на стоматологични ексфолианти,  инжектирането на хиалуронова киселина във венците и други нестандартни “зъболекарски” средства.

Избелващи ленти

Избелващите ленти са безопасни за употреба, нямат сериозни противопоказания и могат да избелват зъбите постепенно, като доближават нюанса до желаното бяло. Ефектът продължава дълго време, като леко повлиява емайла и не уврежда лигавиците и устните. Въпреки това, без предварителна консултация с зъболекаря, не рискувайте да си правите експерименти.

Пилинг с черни въглища

От скоро на пазара се появиха специални пилинг агенти и приложения, базирани на черни въглища, чието действие е насочено и към избелване на зъбите. Всъщност това изобретение не е ново и дойде при нас от арабските страни, където черните въглища се използват от векове като избелващ агент.

Използването на такива средства е стриктно съобразено с инструкциите и само при липса на противопоказания (това включва повишена чувствителност на зъбите, възраст до 18 години и някои други).

Блясък за зъби

За любителите на ослепителната усмивка има специален блясък, който дава на зъбите ви невероятен блясък и подобрява външния вид. Агентът има краткосрочен ефект и не носи голяма полза, но изглежда впечатляващ. Блясъкът се продава в специални епруветки и се прилага с апликатор  четка, включен в комплекта.

Почистваща пяна

Ако говорим за едно наистина полезно изобретение в областта на “стоматологичната красота”, не може да не споменем пяната за устната кухина. Тя служи като аналог на кондиционер, но благодарение на нейната последователност и вкус е много по-приятна да се използва. Лесно е да се носи и използва след всяко хранене и за разлика от конвенционалните води за уста, пяна не дразни и е подходящ дори и за деца.

Скраб за зъби

Това е съвсем нов продукт, създаден по аналогия с кожата. Нейната основна функция е проста: в резултат на механичното действие на гранулираната специфична повърхност изглаждане на зъбния емайл се случва, което води до избелване на зъбите. Просто казано, има полиране на повърхността на зъбите и предотвратяване на образуването на плаки. Но тя няма да замени професионалното почистване в кабинета на зъболекаря.

Хиалуронова киселина

Днес процедурата за въвеждане на хиалуроновата киселина във венците придобива популярност. Това е чисто медицинска манипулация, която може да се извърши само според указанията на зъболекаря и само в условията на клиниката. Тя се извършва от специалист, за да възстанови формата на венеца и да подобри външния си вид, понякога дори да елиминира необходимостта от хирургическа интервенция.

Електрическа четка с ефект на масаж

Електрическа четка за зъби вече не е изненада, но само ако не е четка с технология на ротация. Същността на технологията се крие във факта, че малката кръгла глава на дюзата пулсира и се върти от страна на страна. Пулсиращите движения разхлабват плаката, а ре-ротационните движения се изсичат. Това създава нежен масажен ефект, който подобрява микроциркулацията – е полезен за предотвратяване на възпаление и за общо укрепване на здравето на зъбите и венци. В последните модели на такива четки, в допълнение към това е инсталирана система за определяне на зоната за почистване, която помага за равномерно почистване на цялата устна кухина и има специални режими за почистване на езика.