Колко често ви се пишка – нормално или опасно е?

Ако откриете, че през деня твърде често отивате до тоалетната по малка нужда, тогава е време да разберете какво не е наред. Честото уриниране е проблем, с който се сблъскват милиони хора по целия свят.

Възможно е желанието за посещение на тоалетната да е нормално и да не създава никаква опасност. Също така се случва, че това показва някои неизправности в тялото.

Висока кръвна захар

Когато имате висока кръвна захар, тялото ви се чувства жадно и пиете много, причинявайки бързо пълнене на пикочният мехур. Ако, заедно с честото желание да отидете в тоалетната, има такъв симптом като глад, тогава спешно трябва да отидете на лекар. Тези признаци могат да означават преддиабет.

Инфекция

Ако искате да изпразвате пикочния мехур по-често и в същото време процесът предизвиква неприятни усещания и дори болки, тогава става дума за инфекция на пикочните пътища. Това е доста често срещан проблем и лесно се определя от компетентен специалист. И мъжете, и жените могат да получат инфекции на пикочните пътища. Основната рискова група обаче са жените. Те имат много по-бързи бактерии в пикочния мехур, което увеличава вероятността от инфекция.

Твърде много течност

Ако пиете твърде много вода, особено дестилирана вода, пикочният мехур се пълни по-бързо от обикновено. Всъщност този безобиден навик може да се превърне в голям проблем. Дестилираната вода извлича натрий от бъбреците, което може да доведе до състояние, известно като хипонатриемия.

Твърде много кафе, вино, бира

Алкохол и кафе – диуретични напитки. Малки количества не оказват отрицателно въздействие върху организма. Въпреки това, ако пиете твърде много кафе или алкохол, тогава се пригответе да посещавате тоалетната.

Медикаменти за кръвно налягане

Лекарствата за кръвно налягане са известни като диуретици. Те измиват вода и сол от бъбреците, така че кръвоносните съдове се отпускат. Тези лекарства могат да насърчат по-често уриниране. Ако това е проблем, трябва да се консултирате с лекар.

Увеличена простата

С възрастта на мъжете, тяхната простата може да се увеличи, причинявайки проблем с често уриниране. Простатната жлеза притиска пикочния мехур, сигнализирайки на мозъка да отиде до тоалетната. Въпреки това, през повечето време пикочният мехур не е пълнен.

Познавате ли други проблеми, проявяващи се с чести посещения в тоалетната?