Кой аромат привлича мъжете?

Може да не мислите, че тази или онази миризма силно влияе на привлекателността или съблазняването.

Но това мнение е погрешно. Когато човек е привлечен от някого, като правило, всички чувства се засилват. Включително и реакцията на миризмата. Освен това, вероятно сте забелязали, че миризмите могат да бъдат смесени с паметта и емоциите. Те могат да върнат усещанията на този момент, с които те са свързани в паметта ви.

Ароматите са важни

Миризмата е много силен дразнител. А някои от ароматите, които ви правят по-привлекателни, според науката, може да са напълно неочаквани. Статията за миризмите, публикувана в списание Borders in Psychology, отбеляза, че зрението, миризмата и слуха са важни чувства, когато става въпрос за намирането на някой привлекателен. Миризмата на друго лице може да е от значение, особено за жените. Някои аромати обаче са по-успешни от други. 

Всеки човек има своя собствена естествена миризма, която може да играе роля в това. Например, парфюмите или одеколоните се смесват с естествения ви аромат, което може да придаде привидно приятна миризма, която не е толкова силна или напълно различна. 

Но има такива миризми, които лесно могат да ви направят по-привлекателни за другите.

Розово масло

В едно малко, но интересно проучване, учените са открили, че миризмата на розово масло принуждава участниците в проучването да оценят снимките на хората като по-привлекателни от по-малко желаните миризми. Струва си да се отбележи, че в това проучване е използвано розово етерично масло, а не синтезирани цветни аромати. 

Оранжеви плодове и зеленчуци

Изследване, публикувано в списание Evolution and Human Behaviour, показва, че диета, богата на каротеноиди, води до по-привлекателна миризма на потта. Особено в сравнение с диета, съдържаща големи количества въглехидрати. Мъжете, които консумират много плодове и зеленчуци, особено оранжеви, имат пот, която мирише привлекателно за жените. Каротеноидите са съединения в жълти и оранжеви зеленчуци и плодове, които дават на продуктите техния цвят. В допълнение, правят кожата по-привлекателна. Друга причина да включите плодовете и зеленчуците в менюто.

Момина сълза

Едно научно изследване, проведено през 1993 г., показва, че миризмата на момина сълза може да стимулира възбудата и да намали усещането за апатия. Освен това д-р Алън Хирш от Фондация за изследване на лечението, мириси и вкусове, споделя с Glamour, че когато провежда експеримент, за да разбере кои хора са най-привлекателни, мирисът на момина сълза спечели най-високия рейтинг сред участниците.

Мускус

Може би вече знаете, че мускусът е друг вкус, който може значително да повиши вашата привлекателност. В природата, тази миризма идва от аналните жлези на животни. Естественият аромат може да бъде най-съблазнителен, защото предизвиква мисли за секса.

Установено е, че жените са по-привлечени от мъже, които миришат на мускус. Според InStyle UK в статията за аромати, жените са 1000 пъти по-чувствителни към нея от мъжете.

Ванилия

Д-р Хирш споменава в гореспомената статия за Glamour, че много мъже в своето изследване считат, че ванилията е атрактивен аромат. Миризмата е сладка, но не прекалено натрапчива и върви добре. 

Плодове

Въпреки че не мислите, че искате да миришете като овощна градина, мъжете откриват, че подобни аромати са привлекателни. Доктор Авери Гилбърт, сензорен психолог, каза в списанието Women’s Health, че плодовите аромати са “обезоръжаващи, но привлекателни”. Потърсете парфюми с много плодови нюанси, за да се възползвате от това. Използването на определени парфюми може да ви помогне да се чувствате по-уверени, което ви прави още по-привлекателни.