Какво ще стане, ако ядете една лъжичка мед всеки ден: невероятни промени

Ние непрекъснато търсим правилните, здравословни продукти, които, като магическо хапче, ще излекуват всички заболявания наведнъж – и в същото време те са приятни за вкуса.

Такова хапче не съществува. Но магическите лечебни свойства се откриват в много природни продукти. Един от тях е меда. След като прочетете статията, ще научите за седемте лечебни ефекти, които този вкусен и достъпен продукт има върху нашето здраве – и е достатъчно да ядете само една чаена лъжичка на ден.

Подобряване на състоянието на кожата

Медът съдържа антиоксиданти, витамини и протеини, така че при редовна консумация той почиства организма от различни токсини. В допълнение, медът има антибактериални свойства, което спомага за подобряване на състоянието на кожата. Дори е включен в много маски за лице и се смята, че те има приятен седативен ефект.

Отслабване

Ако сте загрижени за няколко излишни килограма, тогава специалистите по хранене вероятно ще ви посъветват да ограничите приема на захар. Медът е чудесна алтернатива. Той поддържа необходимото ниво на захар в кръвта и дори помага да отслабнете. В допълнение, съдържа витамин В6, С, фолиева киселина, желязо, калций, натрий, цинк, калий и фосфор, както и минерали, които ускоряват метаболизма. И накрая, заместването на захарта с мед в храната намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Промяна на нивата на холестерола

Факт е, че в меда той отсъства. И витамините и минералите, съдържащи се в този продукт, намаляват нивото на “лошия” холестерол в кръвта. Една лъжичка мед на ден има антиоксидантен ефект, който също спомага за намаляване на нивата на холестерола. 

Ползите за сърцето 

Антиоксидантите в меда предотвратяват запушването на кръвоносните съдове и спасяват тялото от много сърдечни заболявания. В хода на проучването 25 мъже на възраст от 8 до 68 години получават четири лъжици мед, разредени във вода. Нивото на антиоксиданти в кръвта им се е увеличило значително.

Подобряване на паметта

Може би сте чували, че медът намалява стреса? Оказа се, че подобрява и свойствата на паметта. В друг експеримент жени в менопауза приемаха по една супена лъжица мед на ден. Резултатите показват, че паметта им се е подобрила значително. В допълнение, този продукт помага на организма да абсорбира калций, който също е полезен за когнитивните функции.

Подобряване на съня 

Медът помага на хората да заспят. Подобно на захарта, той увеличава нивата на инсулин и серотонин – хормони, които оказват положително влияние върху настроението. След това серотонинът се превръща в мелатонин, което подобрява качеството на съня. Особено полезно преди лягане да пием мед с топло мляко.

Ползи за храносмилането 

Антибактериалните свойства на меда са особено добри, ако ядете лъжица мед на празен стомах. Това просто действие ще ви спаси от много заболявания на храносмилателния тракт, тъй като преминавайки през храносмилателния тракт, медът елиминира бактерии и лекува рани на лигавиците.

Полезна рецепта

Простата смес от мед и чесън перфектно подобрява имунитета, което е особено важно през студения сезон. Смесете мед с фино нарязан чесън, покрийте го с капак и го оставете да престои за няколко дни – и сега магическото хапче за здраве е готово!

Как използвате меда? Споделяйте вашите коментари!