Какво причинява любовта на тялото ви

Всички знаят, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаехте ли, че зад нея стои истинска наука?

Ние тук в Modernitta бихме искали да ви покажем някои от най-невероятните и научно доказани ефекти, които любовта има върху вашия ум и тяло.

Любовта е естествено облекчение на болката

Всички знаем, че прегръдкитени карат да се чувстваме добре и ни утешават. Но последните проучвания показват, че окситоцина (химическа съставка в мозъка, която създава усещане за спокойствие и близост), освободен по време на 10-20 секунди прегръдка, може ефективно да се бори с болката, особено главоболието.

Нещо повече, просто да разгледате снимката на любимия ви, увеличава прага на издръжливост и намалява болката (до 40% при умерени случаи и 15% при тежки). Нашият мозък свързва образа на нашия партньор с приятно разсейване, което прави всякаква болка по-поносима, като по този начин действа като аналгетик.

От различна гледна точка, учените също доказаха, че сексуалната стимулация и особено оргазмите също вършат страхотна работа в блокирането на болката. Това е особено ефективно за хронична болка в гърба, симптоми на артрит и спазми.

Любовта се грижи за сърцето ти

Изследванията показват, че изразяването на любов понижава сърдечната честота наполовина. Това е още по-ефективно при стресови ситуации и намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

Освен това, окситоцина – известен като хормон на любовта и смятан за една от най-удивителните молекули в света – намалява стреса, понижава кръвното налягане, намалява редовната и социална тревожност, повишава самочувствието и ни помага да избягваме и да се борим с депресията.

Любовта помага на тялото ви да се бори с болестта

Жестовете, свързани с любовта, от държенето на ръце до сексуалната активност, увеличават производството на ендорфини, които на свой ред подобряват нашата имунна система.

По същия начин хората с физически състояния, които се чувстват обичани, имат много по-добра реакция на лечението и по-силна мотивация за борба с болестите.

Любовта лекува безсънието

Хормоните на любовта (окситоцин и ендорфини) инхибират отделянето на кортизол, който е хормонът, който е отговорен за стреса и той естествено поощрява по-добра почивка. Също така, “хормоналната реконфигурация” на любовта е научно доказано, че е едно от най-ефективните лечения за добър сън.

Любовта намалява вероятността от пристрастяване и намалява симптомите на абстиненция

Опитите, кокаинът, никотинът, алкохолът са толкова пристрастяващи, защото засягат нивата на допамина в тялото ни. Допаминът е хормонът, отговорен за внезапен прилив на удоволствие и еуфорични ефекти.

Увлечението работи по същия начин. Въпреки това, освен допамина, той също така подобрява освобождаването на тестостерон и окситоцин, което прави най-добрата комбинация за избягване на зависимостите и борбата с пристрастяването.

С други думи, влюбването ви изпълва живота с удоволствието и екстаза, от които се нуждаете. Но в същото време чувството, че сте обичани, когато се борите с пристрастяването, буквално ви помага да се справите със симптомите на абстиненция.

Любовта насърчава дълголетието

Проучванията показват, че хората в смислени отношения, особено в брака, се чувстват по-здрави и се възползват от здравословен начин на живот (включително избор на храна, редовно хранене, по-добра почивка, по-малко стрес и т.н.).

Да бъдеш във връзка също помага на хората да се справят физическите промени по-бързо. Това до голяма степен доказва, че хората, които са влюбени, са склонни да живеят по-дълго.

Любовта е терапия

Хората прибягват до терапия по много причини, но основната причина е, защото искат да бъдат изслушани и разбрани. От всички специалисти по света човекът, който е най-способен и може да ви предложи ефикасна “терапия”, е партньорът, който обичате.

Подкрепата и любовта на вашия любим са психически и физиологически основното (а понякога дори и единственото) “лекарство”, когато трябва да се справите с вашите фобии, депресия, социални безпокойства и накрая, физическо състояние.

Любовта и смислените взаимоотношения не се случват само с нас. Ние избираме да обичаме, да подобряваме връзките си, да се държим по различен начин и накрая избираме да бъдем щастливи и да бъдем здрави.

Отворете сърцето си и покажете любовта си, защото това е най-ефективният начин да получите повече.