Какво никога да не искате от половинка си: 5 табу теми

Ако слушате диалозите на влюбените двойки, които живеят заедно, имате чувството, че точно половината от комуникацията е взаимна молба.

Няма нищо лошо в това, защото двойките са създадени, за да улеснят съществуването си. Но когато става дума за утвърдени навици или за опит за промяна на виждането на партньора, нещата се променят.

Какво да предпочитате: да се справите с това, което е или да се опитате да го промените?

Семейния експерт д-р Марк Борг е убеден, че нищо не е наред с обикновените искания на партньорите помежду им. Но ако става въпрос за най-важните въпроси, тогава е необходимо да се обърнете към исканията със специални грижи.

Обикновено партньорите в здрави взаимоотношения не се стремят да нарушават или подчиняват волята на другите. Те дават възможност на другото лице да има лично пространство с нуждите си.

Ако искате съюзът ви да бъде силен, ето следните забранени теми. 

Не искайте от партньора да изостави своите нужди в жертва на връзката ви

Нормално е, когато хората в една двойка имат свои собствени нужди и желания. Това е този аспект, който ни прави достойни да получим любов. Както се казва: “Обичайте себе си”, а после и другите ще ви обичат. Ето защо, ако поискате от партньора си да остави нуждите си от ергенски живот, той може да прочетете това като: Не те уважавам, не те ценя и не ми харесва това, което правиш. Истинските чувства пораждат желание да се грижиш за другия човек, без да очакваш ответни реакции от него.

Не го молете да се раздели с убежденията си

Всеки човек влиза в отношения с вече формиран набор от ценности. Ако се опитате да принудите партньора да изостави вярванията си, това искане ще предизвика в него цяла гама от отрицателни емоции: от чувство на срам към раздразнение. 

Не го молете да се грижи за себе си сам

Това искане обикновено се ражда в отговор на молбата на партньора за помощ. Ние отново повтаряме, че хората образуват двойки, за да имат надеждна подкрепа в лицето на близък човек. Партньорите в хармонични взаимоотношения се разглеждат взаимно като другари. И ако някой от тях се натъкне на трудна ситуация, половинката определено ще дойде на помощ. Хората заедно намират начини да помогнат за решаването на даден проблем. Но ако в една връзка, всеки човек в сам за себе си, такъв съюз няма да трае дълго.

Не го карайте да се отказва от амбициите си

Образование, кариера, семейни ценности, хобита – всеки аспект на нашето същество трябва да бъде проповядван с амбиция. Не можете да се състезавате с някой друг, но със сигурност ще искате да победите предишните си резултати. Здравите партньори не ревнуват помежду си, така че винаги се радват на успеха на другия.

Не го молете да прекъсне връзките със семейството или приятелите си

Дори ако не обичате приятелите на избраника ви, нямате право да го помолите да прекъсне отношенията с тях. Същото важи и за неговите роднини. А точката не е, че те сe познават от много години, a че и тези хора го обичат и му желаят щастие.