Какво може да доведе до сърдечен удар и как да го избегнете

Изследването на Северозападния университет показва, че жените са с по-висок риск от инсулт в сравнение с мъжете, но по-малък риск от инфаркт.

За 45-годишните жени без сериозни рискови фактори, вероятността от сърдечен удар или инсулт през живота им е 4,1%, докато 2 или повече рискови фактори увеличават до 30,7%. Причините могат да бъдат много различни: от емоционално състоянив до студено време и лошо качество на въздуха.

Събрахме няколко фактора, които могат да доведат до инфаркт, за да се предотвратят възможни негативни последици.

1. Емоционален стрес

Изследователи от университета Макмастър в Канада са анализирали данни от 12 461 пациенти (средна възраст 58 години), участващи в проучването Interheart, изследване, състоящо се от пациенти с първи сърдечен инфаркт в 52 страни.

Авторът на изследването Андрю Смит заяви, че екстремните емоционални и физически въздействания се смятат за имащи подобни ефекти върху тялото. Те променят кръвотока и намаляват кръвоснабдяването на сърцето. Пациентите се препоръчват да избягват стресови ситуации.

2. Лошо качество на въздуха

Изследването на повече от 16 000 пациенти от изследователи в Медицински център Интермонт в Солт Лейк Сити изследва пациенти, които са претърпели 3 вида сърдечни пристъпи. Те се опитаха да определят кой тип сърдечен пристъп е най-популярен в дните, когато въздухът наистина е бил мръсен.

В резултат на това изследователите откриха връзка между лошото качество на въздуха и най-опасния вид сърдечен удар. Учените препоръчват да излизате извън града възможно най-често.

3. Развод

Проучване в Института Каролина показа, че разводът е много свързан с високия риск от сърдечен удар. Разведените пациенти имат 18% по-висок риск от женените.

Авторът на изследването Джоел Омм заяви, че самотни или овдовели мъже имат по-висок риск от сърдечен удар, отколкото жени със същия статус. По-добре е да решавате проблемите по мирен път и да не правите ситуацията критична.

4. Бременност

Тестът, проведен от Университета в Южна Калифорния, показа, че промените, причинени от бременността (включително хормонален дисбаланс и увеличаването на количеството кръв, преминаващо през тялото), могат да увеличат риска от сърдечен удар както по време на бременността, така и 12 седмици по-късно.

Пристъпите на сърцето по време на бременност обикновено са много тежки и водят до много усложнения. През повечето време не е възможно да се използва стандартен подход, тъй като всеки пациент е уникален. Бременните жени трябва да се грижат много добре за сърцето си и да го проверяват редовно на прегледи.

5. Гняв

Проучването, проведено в университета в Сидни, показва, че рискът от сърдечен удар е 8,5 пъти по-висок в рамките на 2 часа след избухването на интензивен гняв. Д-р Томас Бъкли посочи, че задействанията са аргументи с членовете на семейството (29%) и други хора (42%), а също и дразненето на работното място (14%) и шофирането (14%).

Гневът и тревожността са свързани с увеличаването на сърдечния ритъм, артериалното налягане и коагулацията на кръвта. Всички тези неща в крайна сметка водят до сърдечен удар. В такива ситуации лекарите препоръчват приемането на успокоителни, за да се намали натоварването на сърцето.

6. Пийте твърде много алкохол

Пиенето на твърде много алкохол повишава риска от сърдечен удар, сърдечна фибрилация и сърдечна недостатъчност, както беше установено от учените от Калифорнийския университет. Те анализираха информацията от база данни на пациенти на възраст над 21 години, които са имали инфаркт.

В резултат на това те установяват, че почти 268 000 души са пристрастени към алкохола. След като прегледаха всички други фактори, те разбраха, че пиенето на алкохол може да удвои риска от сърдечен удар. По-добре е да се откажете от лошите навици и да започнете здравословен начин на живот.

7. Студено време

6-годишно проучване в Университета на Манитоба в Уинипег, Канада установи, че всеки спад на температурата под 10 ° C е свързан със 7% повишен риск от сърдечен инфаркт ST-elevation myocardial infarction (STEMI). Учените разбраха, че студеното време може да е причина за инфаркт. Хората, които са податливи на сърдечни заболявания, трябва да избягват внезапни температурни промени и да не ходят навън в замръзнали условия.

8. Безсъние

Резултатите от проучването, проведено в Норвежкия университет за наука и технологии, показаха, че рискът от инфаркт, ако страдате от безсъние, е с 45% по-висок, отколкото ако спите добре.

Доктор Ларс Ерик Лаугсланд казва, че проблемите на съня са обичайни и доста лесни за лечение, така че е важно хората да са наясно с тази връзка между безсънието и сърдечния удар и да говорят с лекаря си, ако имат симптоми. Хората, които искат да заспят по-бързо, трябва да пият билкови чайове с лайка, валериан и хмел.

9. Пушенето

Учените от медицинския център в Тел Авив са свързани тютюнопушенето с риска от инфаркт. По принцип анализът показва, че пушачите са 3 пъти по-склонни да имат сърдечен удар, отколкото хората, не пушат.

Пушачите на възраст над 50 години имат по-висок риск от инфаркт и имат други опасни фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

Колкото по-рано човек се откаже от този лош навик, толкова по-добре ще бъде сърцето му.

Не се опитвайте да диагностицирате себе си. Ако забележите някакви отклонения, трябва да посетите лекар, за да получите всички необходими препоръки.

Как се грижите за сърцето си? Кажете ни в секцията за коментари!