Какво да ядем, за да имаме хубава кожа

Не би ли било хубаво, ако можехме да пропуснем всички филтри на Instagram и да имаме натурална  блестяща кожа?

Оказва се, че най-добрият приятел на красивата кожа всъщност е пазарът на фермерите. Храните, богати на антиоксиданти, витамини и други хранителни вещества, могат да имат доста изненадващи, блестящи ефекти върху вашето тяло, които, когато се съчетават със защита от слънце и редовна грижа за кожата, могат да направят перфектния естествен филтър на Instagram.

Започнете да ядете тези храни и ще видите разликата в оглегалото.

Цитруси

Портокалите, грейпфрутите, лимоните и лима създават невероятен коктейл. Но те са и билетът за Перфектната кожа.

Витамин С помага на кожата ви да произвежда колаген за изглаждане на бръчките, казва д-р Мирела Митан, главен изпълнителен директор и основател на MMXV INFINITUDE грижа за кожата. “Приемането на този витамин е ключов елемент за подобряване на цялостната текстура на кожата”, казва тя.

Освен това витамин С е антиоксидант, който може да предпази от увреждане от слънцето, финни бръчки и хиперпигментация, казва тя.

Боровинки

Тяхната дълбоко пурпурна (не синя, всъщност!) пигментация намеква за високото им антиоксидантно съдържание – по-специално антикоанините за борба с рака и биофлавиноидите, водещи до възпаление. Митан казва, че яденето на боровинки може да помогне да се освободи кожата от токсини.

Зелен чай

Когато е горещо, зеленият чай освобождава катехините – вид антиоксидант с доказани противовъзпалителни и противоракови свойства, които могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към кожата, казва Бони Тауб-Дикс, RDN, създател на BetterThanDieting.com и автор.

И тези ползи са много реални: Проучване от 2007 г. в The Journal of Nutritional Biochemistry установи, че пиенето на две до шест чаши на ден може да помогне за предотвратяване на рак на кожата.

Шафранено масло

Омега-6 мастните киселини, открити в шафрановото масло, служат като ултра овлажнители. Шафреното масло е естествен омекотяващ агент, което означава, че той осигурява бариера за запазване на влагата и може да помогне за излекуването на кожата – страхотни новини, ако имате суха кожа. Проучване от 2018 г. установява, че има и някои противовъзпалителни ефекти.

Спанак

Проучване, публикувано в Международния вестник за рак, установява, че яденето на спанак и други зелени листни зеленчуци е свързано с намален риск от плоскоклетъчен карцином (втората най-често срещана форма на рак на кожата).

Според Митан съдържанието на спанака, включващо витамин Е и бета-каротин предпазва клетките на кожата от увреждане.

Сладък картоф

Подобно на портокалите, сладките картофи също съдържат витамин С, който изглажда бръчките.

Домати

Ликопенът, фитохимикалът, който прави  доматите червени, спомага за предотвратяване стареенето на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Само половин чаша варени домати или сос от паста има 16 милиграма ликопен; заедно с достатъчно слънцезащитни продукти, тази дневна доза трябва да ви предпази от слънцето.

Консерва риба тон

Любимият ви сандвич с тиба тон съдържа малко тайна: селен. Това хранително вещество спомага за запазването на еластин, протеин, който поддържа кожата ви гладка и здрава. Антиоксидантът също се смята, че предпазва от слънцето (спира свободните радикали, създадени от излагането на ултравиолетови лъчи от увреждащите клетки).