Какво да направите, когато кожата ви започне да се бели след слънчево изгаряне

Изгорялата ви кожа от слънцето най-накрая е на път да се обели – става на люспи, лющи се. Гадост.

И да имате желание да обелите мъртвата кожа, спрете. Всички прекалено ревностни методи за ускоряване на нещата могат да се обърнат срещу вас в дългосрочен план.

“Беленето на кожата, изгоряла от слънцето, може да увеличи риска от образуване на белези, защото кожата не винаги се премахва по един и същи начин”, обяснява д-р Дебра Уотънбърг, сертифициран дерматолог – най-добре е да оставим мъртвата кожа да се ексфолира сама.

Този процес може да трае от два до четири дни след като зачервяването изчезне или дори още една седмица, в зависимост от тежестта на изгарянето. За съжаление няма начин беленето да се предотврати напълно. По-добрият избор остава да използвате изобилие от слънцезащитни продукти и да избягвате слънчевото изгаряне на първо място.

Последвалото отстранявяне на кожата след изгаряне обаче има важна цел; за това как тялото ви премахва кожните клетки, повредени от ултравиолетовата светлина в лъчите на слънцето. Още по-добри новини: Можете да ускорите лечебния процес с няколко средства, които вероятно вече имате на разположение.

Нанесете хидрокортизон- крем и овлажняващ агент, за да намалите възпалението и да помогнете за ограничаване на беленето, съветва д-р Уотънбърг.Също така можете да успокоите изгарянето си с овесено брашно (на каша, може и с вода) или хладни компреси, направени с антиоксидант – обезмаслено мляко или зелен чай.

Освен непосредствените последици от слънчево изгаряне, честото излагане на ултравиолетови лъчи от слънцето или солариумите причинява в по-голямата част от случаите меланом, според американската дерматологична организация.

Защитете се с широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем с SPF (фактор) 30 или повече и също, така носенето на дрехи в жегата може буквално да спаси кожата ви в дългосрочен план.

Източник: beu.bg