Какви сутиени не е препоръчително да носиш и кои са напълно безопасни

Почти 80% от жените носят погрешен размер сутиен според проучване от 2008 година.

Ако не си сигурна за размера, представи си колко объркващо е да знаеш каква форма, „упора“ и безопасност да търсиш в един сутиен. Те са направени да ни помагат и да са елегантни, но някои са по-подходящи от други, в зависимост от размера на гърдите, облеклото и грижата за здравето.

Днес ще ти помогнем да направиш най-добрия избор при покупка на сутиен според това, което търсиш. Ето кои типове сутиени са безопасни: 

Добра опора за по-големи гърди

Този сутиен се препоръчва за ежедневна употреба и удобство. Това е един от най-добрите видове, защото покрива целите гърди, поддържа приятната им естествена форма и има допълнителна опора по всяко време.

С предно закопчаване

Ако си отегчена от стандартния сутиен, замени го с такъв с предно закопчаване. Той може да бъде също толкова удобен, колкото и останалите, но има друг механизъм за закопчаване, разположен между гърдите, който позволява да разчупиш рутината.

Спортен сутиен

Движението на гърдите по време на тренировка може да причини дискомфорт и дори болка, защото за гърдите е неестествено да са подложени на толкова интензивно движение. Ето защо се препоръчва носенето на спортен сутиен, когато тренираш. Не забравяй, че трябва да го пробваш внимателно, тъй като този размер може да се различава от този на обикновените ти сутиени.

С кръстосани презрамки

Ако търсиш нещо по-модерно, заложи на такъв сутиена. Презрамките тук образуват V-образна форма и са прикрити зад врата, но все пак са стабилни. Такъв тип сутиен може да се носи дори от дами с по-големи гърди, защото ги държат „на място” и спира движението в тази област.

Повдигащ сутиен

Той има солидна подлънка в чашките, която затваря пространството между гърдите и ги избутва нагоре, като им придава повече обем. Този тип сутиен има банели, които се притискат плътно към тялото като много други видове сутиени. Но не се притеснявай – противно на общоприетото схващане тези банели са безобидни.

Минимизиращ сутиен за контрол на гърдите

Ако искаш да постигнеш илюзията за по-тънък гръден кош, може лесно да го направиш с този тип сутиен. Той обгръща гърдите, като им дава допълнителна подкрепа. Това води до намаляване обема на гърдите, чувстваш се по-сигурна, а гърдите имат опора и са в отлична форма.

Сутиен без презрамки

Знаем колко неприятна гледка са презрамките на сутиен, когато е съчетан с дреха без презрамки. Този тип сутиен има банел и по-ниска лента, за да осигури защита на гърдите. Чашките, обикновено с подплънка, са пришити много близо една до друга, така че това също помага за поддържането на гърдите. Този тип сутиен е по-подходящ за малки и средни гърди.

Конусовиден сутиен за винтидж вид

Той става изключително популярен през 40-те години. Придава на гърдите форма на конус, подобно на снимките на Мерилин Монро. Освен това ги поддържа и покрива изцяло, така че е идеален за момичета с по-големи гърди. Задължителен е, ако си падаш по винтидж стила или отиваш на тематично парти.

С много приложения

Това е идеалното решение – универсален сутиен, който се превръща в какъвто искаш чрез промяна на местоположението на презрамките. Те могат да се променят по различни начини, като обикновен сутиен в задната част, около врата, кръстосани на гърба или дори без презрамки.

А ето и кои видове сутиени могат да бъдат опасни:

Сутиен без опора

Дори и сутиен, който ти става и има добра опора, може да доведе до болка във врата и гърба. Гърдите имат свое собствено тегло, така че ако не са добре поддържани от подходящ сутиен, мускулите на врата и гърба ще имат допълнителна работа и ще те „уведомяват“.

Неподходящ размер

Сутиенът ти трябва да ти пасва идеално, в противен случай може да развиеш различни кожни реакции или здравословни проблеми. Ако ти е твърде голям, тогава триенето между тъканта и кожата води до дразненето ѝ. Опитай се да избегнеш това. Ако носиш твърде малък, ще приляга толкова плътно, че може да раздразни кожата ти или по-лошо. Някои изследвания свързват стегнатите сутиени с нарушено кръвообращение и дори рак на гърдата.

Сутиен от 100% синтетични тъкани

Токсините, които се използват за производството на дрехи, остават в тях по-дълго, отколкото си мислиш. Тъй като гърдите са една от най-чувствителните части на женското тяло, трябва да обърнеш специално внимание на материалите, от които е изработен сутиена. Памукът може да е малко твърд и да не позволява прекалено ежедневно движение, така че да може да го заместиш с друга синтетична тъкан, за да го приспособиш към ежедневието си като например ликра.

Залепващи се сутиени

Те се придържат към гърдите с помощта на лепило. Тези химикали обаче не трябва да са в контакт с кожата. Освен това, придържането е толкова стегнато, че не дава на кожата шанс да диша. Още по-лошо е, ако имаш чувствителна кожа, тъй като лепилото, потта и по-трудното дишане могат да причинят сърбеж и неприятни обриви.

Пластмасови сутиени

Това е един от най-лошите видове сутиени, защото не само са неудобни, но и издават неприятен звук с всяко движение, което правиш. И забрави за дишането – приветствай сърбящите обриви!

Източник: dama.bg