Как да отглеждаме Коледната звезда

Празничната украса на дома не е пълна без саксия с красива коледна звезда!

Растението е толкова обичано и популярно, че дори може да се похвали със свой собствен Международен ден. А той е точно днес – чудесен повод да ви разкажем за някои любопитни неща, свързани с това толкова красиво и празнично цвете, както и да ви запознаем с тънкостите около неговото отглеждане.

Какво представлява Коледната звезда

Коледната звезда (Euphorbia pulcherima), или понсетията, е представител на семейство Млечкови. Родината ѝ са тропическите райони на Мексико и Гватемала. Там тя се среща под формата на храсти с височина до 3 – 4 метра.

Ацтеките са използвали растението като лечебно средство, както и за получаване на червена боя. Появата на цветето в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда.

Легендата разказва…

В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Исус Христос в малко мексиканско градче, но нямало нищо. “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”, успокоил го баща му. Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Спасителя, и на Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове.

За онези, които не се занимават редовно с отглеждане на домашни растения обаче, съхранението на цветето за по-дълъг период от време е доста трудна задача.

Ето няколко съвета за това как да удължим живота на растението.

Коледната звезда обича светлина

Коледната звезда се нуждае от около шест часа светлина на ден, за да живее по-дълго.

Топлина и уют

Коледната звезда обожава топлината. Любимата ѝ темепература, на която цветето се чувства най-добре, е 20-21 градуса по Целзий. По-топлият въздух, както и много студеният правят така, че растението да увяхва по-бързо. Не поставяйте цветето близо да камина, радиатора, вентилатор и отворени врати и прозорци.

Наторяване

Коледната звезда може да живее доста дълго след празниците, ако слагате в саксията ѝ тор за домашни растения веднъж месечно. Не правете това обаче, докато цветето цъфти.

Как да направим така, че коледната звезда да цъфне?

Ето това е предизвикателство, дори за опитните градинари. Условието коледната звезда да цъфне, дори след като веднъж е прецъфтяла, е да се поставя на тъмно в продължение на 14 часа на нощ. Тази процедура трябва да продължи между 6 и 8 седмици, докато цветовете не започнат да се показват. Само няколко секунди излагане на светлина могат да забавят сериозно този процес.

Източник: woman.bg