Как един едноседмичен секс-маратон спаси брака ми

Преди около година бракът на семейната психоложка Лиса Томас бил на прага да разпада. Съпругът се оплаквал от недостатъчно активен полов живот, а самата Лиса не изпитвала влечение към мъжа си. За да спасят връзката си, те решили да направят един нестандартен експеримент…

Това стана преди малко повече от година. Със съпруга ми преживявахме трудни времена. Малкият ни син, който беше на 3 години, получи диагноза „синдром на Мартин-Бел“ (синдром на чупливата Х хромозома). Това заболяване води до сериозно изоставане в умственото развитие, което ми беше трудно да приема.

Започнах да отделям по-малко време за мъжа си, ние почти не си говорихме и спряхме съвсем да правим секс. Веднъж той каза, че този живот изобщо не го задоволява. Обсъдихме създалата се ситуация и разбрахме, че и двамата искаме да запазим семейството си, но трябва да решим някои проблеми.

Мъжът ми ми каза, че му липсва секс, докато аз не изпитвах абсолютно никакво влечение към него заради натрупалите се проблеми. Какво да правим?

Тогава си спомних за лекциите по сексология, на които ходих 15 години преди това, за да взема разрешително за семеен психолог. Там ни казваха, че въпреки разпространеното мнение, продължителното въздържание изобщо не предизвиква по-силно желание. Напротив – редовният полов живот поддържа либидото. Благодаря на моите учители!

Тогава ми хрумна идеята за седемдневен секс-маратон. Реших, че ще правим любов цяла седмица и ще видим как ще се промени връзката ни от това.

Когато казах на мъжа ми, че сексът ще стане наш приоритет през следващите седем дни, той се смя дълго. Не мисля, че някога изобщо сме правили секс толкова нощи поред. Рекордът ни най-вероятно е бил 4 или 5 нощи по време на медения месец. Преди 16 години. Но тогава бяхме по-млади. Аз тъкмо бях навършила 20 години.

Честно казано се страхувах, че нищо няма да излезе от това начинание. Разбирах много добре, че една седмица секс няма да ме убие. Знаете ли, че 80 % от семейните двойки се разпадат, след като им се ражда по-специално дете или на детето му се поставя страшна диагноза? Аз бях наясно с тези цифри, бях готова на всичко, само и само да запазим семейството си.

Сигурно сега някой ще каже, че да правиш любов всяка вечер не е особено трудно. Да ви видим какво ще кажете след 16 години брак. Все пак ежедневните домакински задачи си остават, както и работата, приспиването на децата и т.н.

В крайна сметка с мъжа ми се разбрахме, че той трябва да ми помага в готвенето на вечерята, да разчиства масата, да прави домашните с по-голямата ни дъщеря – за да ми останат сили за нощни забави. Не че той преди е седял със скръстени ръце – просто не помагаше редовно и не винаги вечер. Той се съгласи да си разделим строго домакинските задължения, стига всяка вечер в 21:00 ч. да се озовем в леглото, готови за секс.

После за пръв път обсъдихме как всеки от нас би искал да разнообрази интимния ни живот. Аз казах, че имам нужда от дълги прелюдии с масаж и целувки, както и добър вибратор (отдавна си мечтаех за него). Мъжът ми беше за ролеви игри (докторският халат се оказа полезен) и като цяло беше готов за всякакви експерименти.

Първата вечер ми беше доста трудно да се отпусна. Отдавна не бяхме правили секс и ме мъчеше мисълта, че подхождаме твърде съзнателно към проблема. Дали не го правим само „за бройката“? Но мъжът ми беше страхотен. Чувственият масаж ми помогна да се отпусна и сякаш ме върна 10 години назад.

Отдавна не се бях чувствала толкова желана и съблазнителна. И никога не сме имали толкова дълги прелюдии, както в първата нощ от секс-маратона.

После всяка вечер пробвахме нещо ново – секси-бельо, съвместно гледане на порно, ролеви игри с преобличане и т.н. Наложи се да използваме въображението си. Интимният ни живот сигурно дори и на младини не е бил толкова разнообразен и ярък. А допреди това аз почти бях забравила какво е оргазъм.

Резултатите от експеримента надминаха всички очаквания. Откритостта в секса ни накара да станем по-внимателни един към друг и в нормалния живот. Сексът ни помогна да се отърсим от стреса, да преодолеем трудния етап. Вече не премълчаваме и не игнорираме проблемите, а ги обсъждаме. Физическата близост ни сближи емоционално.

Изпитвам нежност и лека възбуда, когато мъжът ми ме целува сутрин, а аз самата в обедната почивка му пращам съобщения със сърчица и признания в любов. И двамата разбрахме какъв късмет имаме да се намерим – и че само заедно ще можем да преодолеем всички трудности.

Оттогава насам мина повече от година. Разбира се, вече не правим секс всяка нощ. По-скоро веднъж-два пъти седмично. Но всеки път това е специално преживяване.

За жалост сексът не може да разреши всички проблеми на семейните двойки, но определено може да им помогне да преодолеят труден момент, ако са се отдалечили един от друг. Сексът ще ви помогне да си спомните какви сте били на младини – чувствени, искрени, пламенни и страстни. Най-важното е да не игнорирате проблема.

Лиса Томас – семеен психотерапевт и сексолог

Източники: woman.bg