Как да си “отгледате” брада, дори ако мислите, че не можете

Традиционно брадите се считат за знак на мъжественост, сила и мъдрост.

Въпреки това, в стремежа към получаване на плътна и блестяща брада, много мъже се провалят поради неконтролируемия сърбеж в началото и неправилната грижа за брадата, която може да я накара да изглежда нерационална и скучна.

Ако сте едно от онези момчета, които се борят да “отгледат” плътна брада, ние събрахме набор от препоръки, които могат да ви помогнат да стане горди собственици на разкошни бради.

1. Правилото на 4-те седмици

Първият и най-труден етап, който отнема 4 седмици, изисква най-много търпение. Итова е така, защото тогажа сърбежът е най-силният и на върха на това раздразнение, което отказва повечето мъже и бръснат всичко. Космите на брадата достига своя така наречен “пълен потенциал” след месец и за да достигне до него, всичко, което мъжът трябва да направи, е да бъде търпелив и последователен.

2. Не забравяйте кожата си.

Ако мъжът е изтърпял 4-седмичното предизвикателство и е успял да развие малко брада като структура на лицето си, следващата стъпка е грижата за кожата. Важно е редовно да се измива брадата, за да се поддържа чиста, за да се отделят мъртвите клетки с търкане, за да се предотврати появата на врастнали косми и да се поддържа овлажнена.

3. Редовни упражнения.

Не е тайна, че редовното упражнение насърчава по-добро кръвообращение, което може да повлияе положително на скоростта на растежа на космите, както и на тяхното качество. Освен това, тренировките правят човешкото тяло да произвежда повече тестостерон, което също допринася за по-здрави космени фоликули и по този начин по-здрава и дебела коса, съответно брада.

4. Избягвайте стреса.

Изненадващо, може да звучи, но стреса може да повлияе негативно върху растежа на брадата на мъжа. Всичко това, защото, макар и подчертано, тялото ни произвежда кортизол, който потиска производството на тестостерон. Освен това кръвоносните съдове се притискат, когато са подложени на стрес, и по този начин предотвратяват хранителните вещества в кръвта да достигат до космените фоликули свободно.

5. Внимавайте с вашата диета.

Здравословните диети са важни и изключително полезни за всеки. Но за тези, които отглеждат дебела брада, препоръчваме да се ядат повече богати на протеини продукти, които ще допринесат за по-луксозна и плътна  брада. Те може да бъдат полезни повече от продукти като ядки, плодове, богати на витамин С и яйца. Също така, не забравяйте да пиете достатъчно вода и да поддържате тялото си хидратирано.

6. Вземете добавки.

В допълнение към всичко, което вече споменахме, приемането на добавки, съдържащи желязо, цинк, мед, витамини B, D и E, както и магнезий, могат да допринесат значително за растежа на здрава и гъста брада. За съжаление, в днешно време хората не получават достатъчно от тези елементи в храната си и поради това им липсват в тялото.

7. Използвайте масла.

Използването на масла за бради е изключително полезно за тези, които живеят в страни с тежки метеорологични условия, като редовно излагат брадите си на студ (или на екстремна топлина). Тънкият слой масло ще добави влага и ще ги защити, като по този начин ще предпази брадата от повреда. Избирайте маслата, които имат жожоба като една от основните съставки.

8. Оформяйте редовно брадата.

Можете да оформяте брадата сами или да отидете на бръснар. Не забравяйте да го направите след преминаване на първите 4 седмици. Вземете си тример и го правете на всеки 2 или 3 седмици, в зависимост от интензивността на растежа на космите. Не го правете веднага, след като сте взели душ, защото може да отрежете повече брада, отколкото е необходимо.

9. Използвайте балсам за коса.

Не само трябва редовно да се измива брадата със шампоан, но и да се използва балсам за коса. Този процес също допринася за отглеждане на по-дебела и блестяща брада. Нанесете балсам за коса, след като шампонирате брадата, оставете за известно време, плъзнете пръстите си през брадата и изплакнете добре.