Как да разпознаем хранително натравяне?

Около 48 милиона души страдат от хранителни отравяния всяка година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Ето как да разпознаете най-често срещаните симптоми на хранително отравяне.

Изпотяване

Противно на общоприетото схващане, хранителното отравяне не ви изпраща незабавно да бягате в тоалетната, докато се държите за стомаха си, след като хапнали от заразената храна. Изпотяването може да бъде сигнал за ранно предупреждение и индикация, че нещата са на път да се влошат. Ако треската и изпотяването ви карат да мислите, че имате стомашен проблем, опитайте се да си спомните, ако сте изяли нещо подозрително през последните няколко дни. Може да бъде лесно да объркате хранителното отравяне с грипа.

Газове

Добрият метаболизъм е знак, че стомахът ви се справя с храна. Той често е придружаван с неистово желание за посещение на тоалетната. Ако болката в корема ви се удвои и имате газове, това е знак, че лошите бактерии работят в червата.

Гадене и повръщане

Докато гаденето и повръщането са отличителни белези на хранителното отравяне, колко бързо се появяват симптомите, ще зависи от това кой щам на бактериите ви накара да се разболеете. Например, Listeria, често срещана при деликатеси, хумус или сурово мляко и меки сирена, може да предизвика симптоми от 3 до 70 дни след употреба, докато салмонелата, най-вече се съдържа в яйца, месо (особено домашни птици) и сурови плодове зеленчуците – могат да причинят симптоми, появяващи се в рамките на 12 до 72 часа, казва Сандра Елизабет Форд, районен здравен директор.

Диария

Диарията е друг очевиден признак за отравяне с хранителни вещества, но как разпознавате обща диария, причинена от стомашен вирус от диарията, причинена от заразена храна? Указания могат да бъдат намерени при типа диария. Норовирусът е най-честата причина за стомашен грип и може да се разпространи чрез храна, която се обработва от заразен индивид. Тя причинява водниста диария, най-често при възрастни. В същото време Е. coli-известен с замърсяване на говеждото и Campylobacter-waterborne-може да предизвика кървава диария. “Ако кървавата диария или други симптоми са тежки, потърсете медицинска помощ”, казва Форд. Симптомите може да продължат от 1 до 10 дни, в зависимост от това, с което сте били заразени.

Треска

Някои видове бактерии, като Listeria и Campylobacter, могат да предизвикат треска, въпреки че вероятно ще бъдат придружени от храносмилателни симптоми. Ако треската продължава повече от 48 часа, обадете се на лекар.

Объркване

Ако мозъкът ви започне да се обърква, не го пренебрегвайте – Listeria може да причини този симптом и може да не се появи в продължение на два месеца или повече, след като сте били заразени. Може да забележите също така схванат врат или обща слабост. Потърсете медицинска помощ за всякакви необясними психически промени, предупреждава Ford.

Дехидратация

Ако установите, че сте с хранително отравяне, първото нещо, което трябва да направите, е да пиете вода. “Пийте много вода или електролитно подсилени разтвори”, казва д-р Rais Vohra, медицински директор на Калифорнийската система за контрол на отравянията. Избягвайте захарни, кофеинови и алкохолни напитки, тъй като те могат да бъдат дехидратателни, добавя той. Малко количество от храни като банани, бял ориз или препечен хляб – също ще ви подействат добре.

С кои храни трябва да внимаваме?

Можете да получите хранително натравяне от почти всичко, но обикновените виновници включват сурово или недостатъчно сготвено месо, сурови плодове и зеленчуци, които не са били измити, сурово непастьоризирано мляко и всичко останало незамразено или оставено в летните жеги за продължителни периоди от време.

Как да се предпазим?

Има много неща, които можете да направите, когато става дума за хранене в ресторанти или консумация на храни от магазин за хранителни стоки. Но когато готвите вкъщи, е важно да се действате безопасното, включително да се поддържа чисто работно пространство и пособия (особено след обработка на суровото месо), измиване на суровите продукти, съхранение на храни при подходящи температури, колко време съхранявате остатъците.