Как да разпознаем добрия маникюрист от непрофесионалиста?

Много жени си спомнят сложния трик, да поставят прясно лакирани нокти под студена вода, за да ги изсушат по-бързо.

Днес повечето жени предпочитат професионално направени маникюри и лак за нокти, които траят седмици. Докато някои могат да направят това у дома, други са имали късмет, за да намерят надежден специалист, който знае важността на безопасността по време на просцеса – маникюр. За тези, които все още не са намерили доверен професионалист, продължавайте да четете, за да сте сигурни, че ноктите ви остават в добри ръце.

Дезинфекцирани инструменти

Дезинфекцията на инструменти е въпрос на вашата безопасност. Професионалният маникюрист винаги ще може да ви разкаже за процеса на дезинфекция и стерилизация на инструментите, които използва.

 • Инструментите трябва да преминават през всички етапи – дезинфекция, почистване преди стерилизация и самата стерилизация.
 • След дезинфекцията, инструментите трябва да се съхраняват в ултравиолетови стерилизатори. Комплект за маникюр може да се съхранява и в стерилни торби за еднократна употреба, които трябва да се отварят пред вас.
 • Обърнете внимание на това дали маникюриста е дезинфекцирал както ръцете, така и работното място и пили за нокти преди да започване процеса – последните не трябва да имат следи от предишни клиенти.
 • Ръкавици за еднократна употреба винаги трябва да се носят.

Премахване на гел лака

Много козметични салони се таксуват допълнително премахването на стария слой лак за нокти, но тази процедура не винаги се прави правилно.

 • Не трябва да се отстранява гел лака с обикновен почистващ препарат за нокти или ацетон.
 • Когато се маха гел лака с помощта на фрейзър, е забранено да премахнете слоя от лак до край. Професионалният маникюрист винаги отстранява гел за полиране до основата, след което изглажда ноктите с помощта на машинка, за да не ги повреди.
 • Също така е забранено да се изтрива гел лака с помощта на метален тласкач. Тази процедура може да увреди структурата на ноктите и да доведе до неравномерно израстване на ноктите.

Материали

Висококачествените инструменти обикновено са доста скъпи и затова някои салони избират да купуват такива с по-ниско качество.

Обрърнете внимание на:

 • Когато получавате класически маникюр, вашият маникюрист трябва да прилага специален препарат за премахване на кожичките, вместо да постави ръцете Ви в топла вода.
 • Ако сте платили за услуга “маникюр с Shellac покритие”, маникюриста трябва да прилагат гел лак на тази точна марка – не на други, които струват по-малко.
 • Маникюристът не трябва да смесва основата за полиране на ноктите и топа на различни производители. Техните компоненти може да не се комбинират добре.
 • Лака за нокти или дългосрочно покритие не трябва да е с изтекъл срок на годност.
 • В края на процедурата маникюристът трябва да прилага лосион на ръцете ви.

Маникюр

Салоните предлагат на своите клиенти различни видове маникюр. Без значение кой тип маникюр предпочитате, обърнете внимание на качеството на работата.

 • Ако имате много тънки кожички, професионалния маникюрист ще настоява за hardware маникюр. На първо място, това намалява шансовете за увреждане на кожата, второ, кожата става по-дебела и по-груба след класически маникюр.
 • При извършване на hardware маникюр техникът трябва първо да вдигне кутикула с тласкач и само след това да го извади с фрейзър. В противен случай клиентът може да се окаже, че има дълбоки следи от ноктите си, които ще се забелязват, когато ноктите израстнат по-дълги.
 • Инструментите за класически маникюр трябва да бъдат добре наточени, в противен случай клиентът може да получи разкъсвания.
 • Добрите салони за красота не използват метални пили за нокти. Освен това, те не третират естествените нокти с много груби пили, чиято абразивност е по-малко от 100 грама.

Покритието

Начинът, по който единманикюрист прилага лака за нокти на ноктите ви казва много за неговия професионализъм.

Забранено е да направи нокътя гладък, така че гелът да остане по-дълго. Този трик ще помогне на вашия маникюр да продължи няколко седмици, но ще навреди на красотата и здравето на вашите нокти в бъдеще.

Никакви слоеве на покритието не трябва да се припокриват с кутикула, като в същото време празнините между кожата и лаковите слоеве не трябва да бъдат прекалено големи.

Всички слоеве от гел лака трябва да бъдат правилно лакирани. Обърнете внимание дали маникюристът прилага гела до ръба на нокътя. Ако не, вашият маникюр няма да издържи дълго.

Като правило, съвременните маникюристи отказват да използват ултравиолетовите фурни за сушене на покритието и предпочитат LED лампите. Те не са толкова вредни за кожата и ноктите.