12 Топ съвета от опитни шофьори

Опитните шофьори знаят, че шофирането на кола не е лесно.

Трябва да се справяте с много малки проблеми през цялото време. Също така трябва да внимавате за безопасността на любимите си автомобили.

За да улесни живота ви, Modernitta събра няколко съвета, които са полезни както за начинаещи, така и за професионалисти.

№ 12. С лака за нокти може да скрие малка драскотина върху автомобила си

Намерете нюанса на лака за ноктите, който съответства на цвета на автомобила и лакирайте драскотината. След като лака за нокти изсъхне, просто изтъркайте малко драскотината, за да я направите гладка.

№ 11. Безцветен лак за нокти може да спре пукнатината на предното стъкло

Ако камъче удари предното стъкло и направи пукнатина, с течение на времето тя ще става все по-голяма и по-голяма. За да се борите с такива пукнатини, използвайте безцветен лак за нокти. Поставете 2 или 3 слоя върху пукнатината и това ще спре пукнатината от нарастване.

№ 10. Завъртете волана, когато трябва да оставите автомобила за кратко време

Ако паркирате колата си в горещо време знаете как воланът става твърде горещ. За да избегнете това, завъртете кормилото на 180 градуса, когато напускате автомобила.

№ 9. Отърви се от яркото слънце

Пилотите използват този трик много често. За да не сте заслепени от Слънцето, вземете акрилен лист и го поставете на предното стъкло. Акрилът лесно се прикрепя към предното стъкло благодарение на статичното електричество и предпазва очите ви от ултравиолетови лъчи много добре.

№ 8. Дафиновя лист ще помогне да се предотврати гаденето

Ако ви предстои дълго пътуване и се притеснявате, че може да се ви се гади от пътя, поставете под езика си дафинов лист. Съдържа специални химикали, които отпускат стомаха и нервната система.

№ 7. Уместен държач за очила

Това е наистина полезно за тези, които не знаят къде да поставят очилата си в колата – да ги сложите на сенника. По този начин ще се уверите, че очилата ви няма да паднат на неравен път. Можете също да поставите своя билет за паркиране там, за да го пазите в безопасност.

№ 6. Лимон помага да се предотврати сънливост по време на шофиране

Някои цитрусови плодове действат точно като чаша кафе. Ако се чувствате малко сънливо, когато шофирате, поставете парче лимон под езика си. Това ще ви събуди много бързо, но не ви препоръчваме да шофирате, когато сте уморени.

№ 5. Подобрена поставка за чаши

Поставете малка  силиконова формичка за кексчета на дъното на чашата. По този начин всички малки парчета боклук ще бъдат в поставката, а почистването на чашата ще бъде много по-лесно.

№ 4. Закачете топка за тенис в гаража за по-лесно паркиране

Този трик е особено полезен за хора, които са шофирали кратко време. Тенис топка, закачена в гаража, може да бъде точка, която показва, че стената е близо. Топката ще ви помогне да усетите размера на автомобила по-лесно.

№ 3. Проверка на качеството на маслото

Има специален начин да се провери качеството на маслото в двигателя.

Загрейте двигателя за 5-10 минути и изключете запалването. Отворете капака и поставете няколко капки масло върху лист хартия. Внимателно поставете листа на топло място и изчакайте 2 часа, за да изсъхне маслото. След това проверете резултата.

  • Ако центъра на петното е гладък, това означава, че маслото е добро.
  • Ако центърът е в тъмен или сив цвят, маслото е твърде мръсно. Време е да го смените.
  • Ако върху хартията може да се видят метални части, това означава, че някои вътрешни части на автомобила са повредени. Използвате нискокачествено масло.
  • Светлосив или кафяв кръг означава, че има частици в маслото, които не се разтварят. Маслото трябва да се смени.

№ 2. Проверка на качеството на горивото

Поставете капка гориво върху бял лист хартия и изчакайте капката да се изпари. Ако хартията е напълно бяла след експеримента, това означава, че използвате висококачествен гориво. Ако има мазно място, това означава, че в горивото има керосин.

Ето как можете да проверите газта за смола:

Поставете капка гориво върху чаша и я поставете на огън. След като капката изгори, проверете цвета на кръговете около нея. Ако те са бели, в газа няма смола. Ако те са кафяви, има достатъчно смола, която сериозно да повреди двигателя.

Ето как можете да проверите дали е добавена вода към газта:

Изсипете малко гориво в прозрачен буркан и добавете малко разтвор на манган. Разклатете го добре и проверете цвета. Ако мангановите кристали се разтварят и горивото става пурпурно или розово, това означава, че към него е добавена вода.

№ 1. Супер бърза вентилация на автомобила

Отворете вратата и един от предните прозорци. След това отворете и затворете вратата от другата страна на автомобила. Този трик спомага за бързо охлаждане на автомобила и също така лесно се отървава от неприятните миризми.