Как да избираме месото в магазина?

Лятото е чудесно време за скара и барбекю – и вземането на правилното месо може да направи партито ви на открито перфектно. Но може да бъде доста трудно да изберете най-доброто месо.

Събрахме 7 основни препоръки от професионални готвачи, за да ви помогне да изберете най-вкусното месо за следващото ви хранене.

1. Плътно и твърдо

Почувствайте месото, което планирате да купите. Професионалните готвачи предполагат, че охладеното месо не трябва да е меко. Мазнината е твърда, когато е студена, така че добре съхраняваното месо трябва да е твърдо.

2. Цветът е червен

Главните готвачи ни напомнят, че цветът на месото трябва лесно да се вижда. Колкото по-лек е червеният цвят, толкова по-слаб е вкуса. Правилното месо никога не е кафяво или сиво, дори и по краищата.

Бъдете особено внимателни при купуването на опаковани меса. Проверете всяка страна на опаковката.

3. Какво обядва, кравичке?

Опитайте се да разберете с какво е хранено животно. Може да получите тази информация на опаковката или да попитате месаря. Специалистите са единодушни, че кравите, които ядат зелена трева, осигуряват най-добрия вкус на месото с голямо натрупване на мазнини.

4. От какво се нуждаете?

Преди да пазарувате месо, предварително решете менюто си. Евтиното месо може да се нуждае от по-продължителна обработка. Това обаче е полезно, когато трябва предварително да приготвите храна и да я съхранявате в хладилника. Като цяло, колкото по-опитен сте в готвенето, толкова по-големи са възможностите ви с месото.

Главните готвачи препоръчват да направите вкусен пилешки бульон от кости. И се чувствайте свободни да експериментирате с купуването на цяло пиле и пробвайте да го нарежете сами. Това ще ви даде хубави парчета за различни ястия.

5. Цвета и разположението на мазната

Ето няколко неща, които трябва да знаете за мазнините. Тези съвети от професионалните готвачи ще ви помогнат да изберете най-доброто месо за готвене.

  • Главните готвачи наричат мазнините, които са разпръснати, “мрамор”. Те казват, че мрамора осигурява месо с по-дълбок вкус. Въпреки това, твърде много мазнина ще направи месото трудно за готвение.
  • Мазнините от млади животни са бели, а възрастта ги прави жълтеникави. Професионалистите твърдят, че месото от по-големи животни има по-дълбок вкус.
  • Мастното покритие спомага за сочността на месото.

6. Цената също е важна

Евтиното месо доста често означава, че плащате за солена вода. Професионалистите препоръчват да се вземе по-малко парче по-скъпо, висококачествено месо. Казват, че очакваната порция от месо на човек трябва да бъде 120-200 грама, в зависимост от месото и вида храна, която правите.

7. Станете приятели с месаря

Ако сте обичате месото и купувате често месо, намерете месар и се сприятелявайте с него. Познаването на месаря и ангажирането в малки разговори с него ще ви даде полезни съвети за вашите покупки.

Бонус: Как да купувате месо в чужбина?

Понякога изборът на месен продукт се проваля не само по вкус, качество и цена, но и когато става дума за религиозни и културни правила. Евреите, мюсюлманите и християните разделят животните на “чисти” и “нечисти”, когато се убиват. Очевидно е, че “нечистите” са забранени да ядат (например, прасета и камили не са добре дошли на израелска маса).

Изследователите вярват, че разделянето е причинено от местната селскостопанска технология, както и потенциалната заплаха от заболяване, което може да се разпространи от месото на животните.