Историята на жената родила 69 деца

Днес повечето от нас имат или ще имат само 1-2 деца, в миналото много хората са имали по 5 и повече деца, но никой не може да стигне една рускиня, за която легендите разказват, че е родила цели 69 деца!

Според „Рекордите на Гинес“ най-многодетната майка в света е съпругата на руския селянин Фьодор Василиев. Не се знае много за нея, дори за първото ѝ име се водят спорове – някои източници я наричат Валентина, а други твърдят, че истинското ѝ име е загубено в историческите летописи.

Г-жа Василиева била първата съпруга на Фьодор Василиев. Семейството живеело в Шуя, Русия. Не се знае точно кога е родена, но е записано, че е живяла до 76-годишна възраст. Между 1725 и 1765 г. г-жа Василиева родила 69 деца, от които само 2 загинали като бебета. Според „Рекордите на Гинес“ тя е преживяла 27 раждания – 16 от които с близнаци, 7 с тризнаци и 4 с четиризнаци.

27 раждания за 40 години не звучи напълно невъзможно, но все пак е трудно за вярване. Обикновено бременността продължава 40 седмици, но при близнаците често се стига до преждевременно раждане. Според изчисленията на BBC г-жа Василиева може да е родила близнаците си в 37-ата седмица, тризнаците в 32-рата, а четиризнаците – още в 30-ата седмица от бременността. Ако изчисленията са верни това прави 936 седмици, в които тя е била бременна, или общо 18 години.

След смъртта на първата си съпруга Фьодор се жени отново и има още 18 деца от втората си жена, която му родила шест двойки близнаци и шест тризнаци. Фьодор починал през 1782 г. Много днешни експерти обаче се съмняват в цялата история. Въпреки че теоретично г-жа Василиева е имала достатъчно време да износи всички тези бебета, има още няколко фактора, които трябва да се вземат предвид.

Първо, със сигурност е възможно г-жа Василиева да е имала множествена овулация, т.е. тялото ѝ да е отделяло по няколко яйцеклетки всеки месец, вместо само по една. Според проучванията при 5-10% от менструалните цикли на всяка жена се наблюдава множествена овулация, но ежемесечната множествена овулация е много рядко явление.

Освен това според историческите сведения г-жа Василиева винаги е раждала повече от едно дете, а при много от бременностите с близнаци се стига до фетална резорбция, позната още като синдрома на изчезващия близнак. При 20-30% от бременностите с близнаци настъпва ранна смърт на единия ембрион, след което той бива изцяло или частично абсорбиран от тялото на другия близнак, от плацентата или просто от организма на майката.

Второ, бременността и раждането не са леко изпитание за женското тяло, особено когато между две раждания има по-малко от 18 месеца разстояние. Раждането на породени деца си е винаги рисковано, а сега си представете това да се случи над 20 пъти.

Трето, експертите се съмняват, че толкова много деца (както и тяхната майка) биха оцелели дори с днешните лекарства, камо ли през XVIII век в руската провинция. По това време всяка бременност е криела голям риск, освен това Фьодор Василиев не е бил заможен човек, така че си представяме как е изхранвал цялото си семейство.

Въпреки че учените се съмняват в достоверността на история, на 27 февруари 1782 г. монаси от Николския манастир документират, че Фьодор Василиев е имал общо 82 живи деца от два брака. През 1783 г. едно английско списание разказва неговата история, но в същото време предупреждава, че историята може да не е вярна, защото им е разказана от роднините на английски търговец, който разбрал за Фьодор, докато работел в Санкт Петербург.

Френската академия на науките също се опитва да разследва случая и се свързва с човек от Имперската академия в Санкт Петербург, той обаче им казва, че разследването им е излишно, тъй като наистина многодетната челяд на Фьодор живее в Москва и се радва на благоразположението на правителството.

Едва ли някога ще се разбере истината, но за финал трябва да кажем, че тази снимка, която често е тиражирана като фотография на семейство Василиеви, е всъщност снимка на семейството на Джоузеф Смит, който е бил един от ръководителите на религиозната организация „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“. Той е бил женен 6 пъти и е имал 45 биологични деца и 5 осиновени. Е, историята на Василиев винаги ще остане под въпрос.

Източник: Dama.bg