Интересни факти за сутрешната ерекция

Никога ли не си се чудила какво ли е сънувал, за да се събуди с изпъкнал член?

Всъщност физиологията на това явление не е толкова проста, колкото изглежда. Казваме как работи.

Ерекцията се случва дори при бебета

Случва се не само при възрастни мъже, но и при момчета, които все още не са в пубертета и дори при бебета в утробата. Урологът д-р Райън Бергланг коментира това явление: „Приятели, които имат деца, често ми се обаждат и питат дали това е някакъв симптом, ако тригодишното им дете получава ерекция в съня си. Не, това е напълно нормално.“

“Сутрешната ерекция” не е само сутрин

По правило ерекцията се появява във фазата на “бързия сън” и може да се случи няколко пъти на нощ. Мъжете не знаят това, защото не се събуждат.

При жените също се случва

Да, понякога, когато кръвта се стича към гениталиите, жените могат да изпитат нещо, което прилича на ерекция, когато клиторът набъбва като мъжки пенис.

Един здрав мъж може да има 3–5 ерекции на нощ

Въпреки че мъжете обикновено не се събуждат от това, понякога интимният им живот в съня е много по-жив, отколкото в действителност.

Пълният мехур може да предизвика ерекция

Обикновено нощните ерекции са чист рефлекс и тяхното присъствие не означава, че мъжът сънува нещо сексуално. Причината за ерекцията са нервите в гръбначния мозък. Тъй като нервите, които са “отговорни” за пикочния мехур, се намират в същата област като нервите, отговорни за ерекцията, понякога пълният пикочен мехур може да накара члена да изпъкне.

Спорт за пениса

Ерекциите укрепват тъканите на пениса, обогатявайки го с кислород. Това помага за поддържането му в добра форма, така че докато мъжът спи, пенисът посещава фитнес залата в този момент.

Помага за диагностициране на еректилна дисфункция

Ако мъжът страда от импотентност, наличието или отсъствието на сутрешната му възбуда може да разкаже много за истинската причина за неговия проблем. Например, ако членът му не става, когато се опитва да прави секс, но сутрин всичко работи нормално, това означава, че проблемът е психологически, а не физически. И обратното: ако членът е „бавен“ през цялото време, най-вероятно проблемът трябва да се търси в организма.

Мъжът може да си направи такъв тест: поставят върху пениса „гривна“ от много тънка хартия и ако хартията се е скъсала на сутринта, това означава, че е имало ерекция.

Но причината за липсата на сутрешна ерекция може да бъде всякаква, дори депресивно разстройство.

Вместо приспивна песен

По време на сън, мозъкът провежда пълна ревизия на всичко, което се случва с нашето тяло. Активирането на хормоните може да предизвика нощна ерекция – често това просто означава, че сънят на мъжа е достатъчно дълбок и мозъкът върши работата си.

Невроните заспиват, събужда се ерекцията

По време на фазата на сън REM, норадренергичните клетки се изключват. Това са неврони, които са отговорни за освобождаването на норепинефрин, невротрансмитер, който “забавя” ерекцията, ако тялото не се стимулира сексуално. Но тъй като тези неврони “заспиват”, те не могат да контролират какво се случва с члена на мъжа в съня.

Малко тестостерон – няма ерекция

Повечето мъже не се събуждат всяка сутрин с нарастнал член, но ако партньорът ти не е имал сутрешна ерекция в продължение на няколко месеца, това може да означава нисък тестостерон и това е причина да го убедиш да отиде на лекар.

Източник: cosmopolitan.bg