Фрази, изречени от мъже, хванати в изневяра

Резултатите от проучването през 2017 г. показват, че 22% от мъжете и 14% от жените поне веднъж са изневерили на партньорите си.

Като се има предвид, че не всички анкетирани признават делата си, тези цифри могат да бъдат няколко пъти по-високи. Човекът, на който са изневерили, се чувства унижен и смазан, но оправданията на неверният любовник понякога помагат временно да заглушат болката и осъзнаването на действителното събитие.

Ето някои от най-често срещаните фрази на мъже, които са изневерили.

“Не съм направил това”, “Не бях аз” 

Най-лесният начин да се избегнат кавги и конфликти е да се отрече всичко. Психологът и експерт по отношенията от Ню Йорк, Ейприл Масини, твърди, че това правят повечето предатели. Трябва да се каже, че такова оправдание е подходящо за техните партньори, които все още не са морално готови да приемат горчивата истина. Чувствайки се облекчени от това, което са чули, те засилват увереността на предателя, че отричането е идеалният инструмент за избягване на скандали.

“Ти си луда”

Обикновено тази фраза се произнася от мъжките манипулатори, които вместо да се молят за опрощение, прибягват до грубости. Това е името на форма на психологическо насилие, чиято цел е да накара човек да се съмнява в неговата адекватност и да промени възприятието за действителността на жертвата. 

Аманда Шател споделя горчиво преживяване: “Когато съпругът ми ме обвини, че съм загубила ума си, мислейки, че той ми изневерява, полудях. Не само защото знаех, че това не е така, но бях толкова уморена от мъжете, които манипулират жените.” Психологът Масини също така подчертава, че коварните предатели променят подозренията си толкова умело, че в крайна сметка жертвата е виновна.

“Ние сме просто приятели”

Това е много удобно извинение, особено ако любовницата е колежка, съседка, дългогодишна приятелка, съученичка, приятелка на приятел и т.н. Поради честото споделяне на времето, прелюбодеецът не трябва да убеждава жертвата, че неправилно интерпретира нощните разговори, SMS-те, чекове от хотели или ресторанти и т.н.

“Когато подозирах, че съпругът ми е изневерил, той ми каза, че са само приятели с това 20-годишно момиче”, въпреки че е на 48 години “, казва журналистката Аманда Чател. 

 “Беше само веднъж – беше просто секс.”

Разбира се, любовта и сексът могат да съществуват отделно един от друг, но в контекста на взаимоотношенията на двойката, нормално ли е един от партньорите да задоволява своите сексуални нужди от друго място? Тези изрази не придават облекчение на измамените, въпреки че самият предател настоява, че няма нищо осъдително в това. Всъщност това е единствената възможна тактика, когато той е хванат в ръцете на любовницата.

“Партньорите, които са били заловени” на мястото на престъпление “не могат да отрекат факта на предателство, но те могат да лъжат за честотата и времетраенето на връзката”, казва психолог Масини. “Това е много общо извинение, използвано от предателите, тъй като те нямат друг избор, освен да признаят своята вина или импулсивност”. В същото време те напълно не признават вината си и се преструват, че не е настъпила катастрофа и не бива да обмисляте положението.

“Това не означава нищо”

Скритият подтекст на тази фраза е подобен на предишния: беше само секс.  “Прелюбодейците смятат, че сексът е по-малко важен от ангажимента и следователно секс извън отношенията не е толкова осъдително”.

“Това няма да се случи отново”

Според проучване от 2017 г., публикувано в списанието “Архив на сексуалното поведение”, онези, които са изневерили някога, са по-склонни да го направят отново. Проучването показа, че хората, които са променили първите си взаимоотношения, са били три пъти по-склонни да променят бъдещите си взаимоотношения. Затова е лесно да се каже, но е много по-трудно да се удържи дума. 

“Хроничните предатели наистина могат да обещаят, че това няма да се случи отново, но уви, те ще се провалят и няма да устоят на изкушението”, каза Масини.