Ето колко време отнема на вашето тяло, за да се възстанови от вредите от тютюнопушенето

В случай, че не сте чували, пушенето наистина е много вредно за вас.

Според доклада на Surgeon General , тютюнопушенето причинява един от всеки четири смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания в Съединените щати, което го прави водеща причина за предотвратима смърт. Едно скорошно проучване дори установи,  че само една цигара на ден може значително да съкрати живота ви. Независимо от това,  най-актуалната статистика за пушенето сочи, че повече от 15 от всеки 100 американци на възраст над 18 години са пушили цигари, което се равнява на около 37,8 милиона възрастни в Съединените щати.

За щастие можете да обърнете ефекта от тютюнопушенето, като откажете цигарите.

Но според ново изследване, което скоро ще бъде представено в научните сесии на Американската асоциация по сърдечни заболявания в Чикаго, може да отнеме повече време да се възстановите, отколкото си мислите.

Изследователите са анализирали историята на тютюнопушенето през целия живот на 8 700 участници в проучването Framingham Heart и са открили, че 70% от сърдечно-съдовите заболявания като инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност при настоящи или бивши пушачи се наблюдават сред тези, които са пушили по кутия на ден за 20 години.

Резултатите също така показват, че противно на общоприетото мнение, рискът от сърдечносъдови заболявания е намалял само с 38% през първите пет години, след отказа от цигари. Но колко време е необходимо здравето на сърцето на пушачите да се върне към това на непушачите?

16 години.

“Също така открихме, че рискът от сърдечносъдови заболявания остава повишен до 16 години за бивши пушачи в сравнение с хора, които никога не са пушили“, казва Мередит Дънкан , доктор по медицина в Нешвил, Тенеси.

Шестнайсет години може да изглеждат като дълго време, но помислете за това по този начин. Докато сърдечните атаки могат да се появят на всяка възраст, рискът нараства значително с напредването на възрастта, а средната възраст за първи инфаркт е 66 години за мъжете и 70 за жените.

Много пушачи, които са на средна възраст,твърдят, че е “твърде късно да се откажат”, но това не е така. Дори ако сте на 50-годишна възраст, все още можете да промените в голяма степен ефектите от тютюнопушенето.

Съществуват и други, по-непосредствени предимства за отказване. В рамките на две седмици след прекратяванено тютюнопупене кръвообращението в зъбите и венците е подобно на това на непушача, белодробната ви функция се е подобрила и риска от сърдечен инфаркт вече е започнал да спада.