Ето какво се случва с тялото ви, когато не спите достатъчно

Наспиването може да се окаже трудна задача в днешния модерен и забързан начин на живот, но здравните последици от лишаването от сън са реални – и те се увеличават с течение на времето.

Мозъка ви започва да отказва

Според CDC недостатъчният сън е проблем на обществото, като повече от една трета от възрастните в САЩ получават по-малко от препоръчаните седем до осем часа сън. Когато не се наспите – независимо дали поради хроничен проблем като сънна апнея,  начина ви на живот, продължително работно време или отглеждане на малки деца, или дори лоши навици, като съкане в Facebook преди лягане – това пречи на мозъка ви да функционира. “Снимка с ЯМР показва, че липсата на сън намалява притока на кръв към областите на мозъка, които контролират мисловните процеси на по-високо ниво”, казва д-р Ричард Шейн, специалист по поведението на съня и основател на метода Sleep Easily. “Това нарушава способностите ви за разрешаване на проблеми, забавя когнитивната ви скорост и намалява конструктивните мисловни умения и логическите разсъждения”. Вашият мозък се нуждае от време за почивка и възстановяване.

Започвате да забравяте все по-често

Друг ефект от лишаването от сън е невъзможността да се запазят спомените. “Недостатъчният сън пречи на способността ви да се фокусирате и да учавите ефективно, което е от съществено значение, за да си спомните нещо”, казва д-р Шейн. “Изследванията показват, че сънят укрепва нервните връзки, свързани с паметта, а също така помага да се консолидира новата информация в паметта. Недостатъчен сън пречи на това.”

Ставате раздразнителни

Вероятно сте забелязали, че се всичко ви дразни, когато не сте се наспали. “Лишаването от сън засяга настроението”, казва Бреус. “Това ви кара да виждате всичко в по-негативна светлина, защото вашите емоции са много по-нестабилни, когато сънят не ви е стигнал.” Въпреки че не е известно точно защо това е така, Шейн казва, че това е друг начин мозъкът да не функционира добре без сън. “Областта на мозъка ви, който отговаря за мисленето, разсъжденията и логиката, обикновено балансира областта на мозъка ви, свързана с емоции като страх, безпокойство, агресия и възбуда”, казва той. “Мозъчните сканирания на ЯМР върху хора, които не са се наспали, показват намаляване на връзката между тези центрове на мозъка, което увеличава раздразнителността, страха и гнева”.

Предразполежени сте към депресия

Друго разстройство на настроението, свързано с липсата на сън, е депресията. “Все още специфичните мозъчни механизми не са известни, но в едно голямо проучване се доказва, че хората с хронично безсъние са десет пъти по-склонни да развият депресия”, казва д-р Шейн. Сънната апнея също е свързана с депресията – едно проучване показа, че хората, които са били депресирани, са били пет пъти по-склонни да имат това заболяване. Тъй като липсата на сън и депресия са толкова взаимосвързани, може да се окаже трудно да се разбере кое поражда другото.

Лоша преценка

Заедно с размитата мозъчна функция се получава и нарушаване при вземане на решения. “Оказва се, че липсата на сън повишава рисковото поведение”, казва Клийт Кушида, медицински директор на Stanford Medicine Medicine Center. В проучване на педиатри, които карата 24-часово дежурсто се оказва, че лекарите правят по-рискови медицински решения, ако не са взели поне един час дрямка. От отделението по изучаване на съня в Харвард казват, че лишаването от сън е изиграло роля в много скандални бедствия, включително ядрената криза в Чернобил, нефтения разлив на Exxon Valdez и експлозията на Challenger.

Превръщате се в опасен шофьор

Липсата на сън не само застрашава собственото ви здраве, но може да повлияе и живота на другите, ако се качите зад волана. “Сънят е показател, за намалени способностти за бдителност и когнитивни функции от по-висок порядък, като например функцията на изпълнителния – фронталния лоб, например сложни дейности като управление на кола”, казва д-р Кушида. Това може да забави реакционното ви време, а да не говорим за риска от заспиване зад волана! Ако почувствате сънливост по време на шофиране, отворете прозореца, увеличете радиото или отбийте за 20-минутна дрямка.

Сърцето ви може да пострада

Ако сте си помислили, че единствените последици от лишаването от сън са върху тялото ви е и че наистина се чувствате уморени. Но истината е, че всяка система в тялото ви е засегната, което може да причини дългосрочни ефекти върху сърдечно-съдовото ви здраве, включително риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Кожата ви е посърнала

Излиза, че и красотата зависи от съня. “Сънят играе важна роля в регенерацията на клетките и има ефект върху процесите в тялото, което е важно за лечението и за някои кожни проблеми”, казва д-р Шах. “Кожата също е важен орган, който помага да се регулира температурата на тялото по време на сън. Така че потъмняването под очите, бледата кожа или подпухналите очи могат да бъдат видими симптоми за липса на сън”.

Качвате килограми

Изследванията показват, че нежелан страничен ефект от липсата на сън е натрупването на тегло. “Има нарастващи доказателства, че лишаването от сън пречи на хормоните, участващи в регулирането на теглото”, казва Карл Базил, директор на отдела за сън и епилепсия в Нюйоркския медицински център. Д-р Шах казва, че са засегнати два специфични хормона, които регулират поведението при хранене. “Грелина, който увеличава апетита, е по-висок при хора, лишени от сън”. “От друга страна, нивата на лептин, който понижава апетита, се оказва, че са по-ниски при същата група хора.” Едно проучване показва, че хора, които са били лишени от сън, консумират допълнителни 300 калории на ден в сравнение с тези, които са били добре отпочинали. В допълнение, изследванията показват повишен риск от диабет, който също е свързан с наднормено тегло и затлъстяване, при хора, които получават по-малко от седем часа сън на денонощие.

Желанието ви за секс намаля

Ако някога сте казвали на партньора си, “Тази вечер съм прекалено уморена”, може би не е просто извинение. “Умората и сънливостта са свързани с намаляване на сексуалното желание, също така с  намаляване на тестостерона при мъжете, отново свързано с недостатъчно сън”, казва д-р Кушида. Едно проучване показва, че половите хормони са били с 10 до 15% по-ниски при тези, които са спали по-малко от пет часа на нощ.

По-вероятно е да се разболеете

Ако чувствате, че винаги ви е студено, когато спите по-малко, това не е само в главата ви. “Изследванията показват, че липсата на сън може да увреди определени части от имунната система на организма и отговора му на това е да настинка”, казва д-р Шах. Така че, недостигът на достатъчно сън може да увеличи шансовете да хванете вирус. Освен това ефективността на ваксините може да бъде компрометирана. “Липсата на сън намалява шансовете имунизациите да бъдат ефективни за предотвратяване на такива заболявания като хепатит В”, казва д-р Базил.

Нямате сила за тренировка

Недостига на сън почти винаги ще доведе до по-малко мотивация за упражнения. “Ще се упражнявате по-малко, ако сте постоянно уморени”, казва д-р Базил. По-малко упражнения означават и по-голямо увеличаване на теглото и по-лошо цялостно здраве.