Етикетите, с които всяка дама трябва да е запозната

Правилата за етикетите са съвсем прости. Всеки трябва да ги знае.

Ето всички съвременни етични правила, които е необходими да знаете, за да сте уважавани в обществото и да направите живота си по-комфортен.

Когато имате гости

Ако гостите ви идват за първи път в дома ви, покажете им къде е тоалетната, така че да могат да се освежат и чак тогава ги поканите да се присъединят към останалите.

Ако гостите ви донесот храна или напитки като подарък, поставете ги на масата, където всеки може да ги опита.

Когато сте гост

Ако трябва да напуснете компанията по-рано, просто извикайте домакините за момент и им кажете, че трябва да тръгвате. Не казвайте сбогом на останалите гости, тъй като те биха могли да сметнат тръгването ви за знак, че е време и те да си ходят.

В ресторант

Ако е много горещо, не се охлаждайте, като размахвате салфетка. Просто кажете на сервитьор, че няма достатъчно свеж въздух и го помолете да включи климатика.

Не излагайте съдържанието на чантата си на обществено място.

Ако трябва да срешете косата си, направете го в тоалета.

Можете да си сложите червило на масата. Но, трябва да слагате пудра само в тоалета.

Правила за комуникация

Не забравяйте правилата за етикета, когато сте вкъщи. Например, е много грубо да викате от друга стая. Освен това, може да свикнете с такова поведение и това ще направи лошо впечатление за другите хора.

Обноски на масата

Гробо е да сипете само във вашата чаша. Първо, попитайте дали лицето, което седи до вас, би искало да му налеете.

Не отделяйте много време, за да търсите пергектната чиния. Просто вземете най-близкото парче.

Не поставяйте лъжицата на масата по време на вечерята или след нея. Оставете я в купата, за да не замърсите покривката.

Когато държите чаша, поставете пръстите си в предната и задната част на дръжката. Въпреки това, можете да примърдите пръстите си около дръжката, когато пиете кафе.

Общи правила

Помнете: когато сте на работа, не е добре да оправяте грима си или да поставите чантата си на бюрото. Намерете различно място за това.

Ако седите на нисък стол, не крастосвайте краката си. Дръжте коленете си едно до друго и ги приведете настрани. Можете да кръстосвате краката си само, ако поставите единия крак точно зад другия.

Обществени гардероби

Ако мястото, което посещавате, няма гардероб, поставете дрехите си върху специални закачалки.

Добре е да оправите косата си в гардероба, но не трябва да оправяте грима си там, да си решете косата или да завързвате вратовръзката си. Отидете в тоалета, ако трябва да направите нещо подобно.

Понякога е приемливо за жените (но не за мъжете) да носят палто вътре.

Всички големи вещи трябва да бъдат оставени в гардероб: чадъри, огромни торбички, куфарчета (ако няма нищо ценно вътре). Единственото изключение е дамската чанта.

Етикет в колата

Когато една дама влиза в кола, тя не трябва да “стъпва” в нея. Тя трябва да седне на ръба на седалката и да “прибере” краката си в колата. Когато изла от колата, тя трябва да сложи краката си на пътя и да се изправи.

В 21-и век вече не е необходимо човек да взема дамата си от тях. Ако имате собствени коли, можете да се срещнете на партито.

Мъжете и жените могат да седят заедно на заедната седалка само, ако се познават достатъчно добре.