Едно не толкова забавно 10 годишно предизвикателсто: Драстичната промяна на Земята за едно десетилетие

Вирусното 10-годишно предизвикателство се превърна в нещо неочаквано. Вместо хората, които споделят как са се променили в продължение на 10 години, хората започнаха да публикуват снимки на Земята. Снимките не винаги отразяват 10-годишна разлика: тя може да бъде 3, 5 или 100 години – но няма значение. 

Въпросът е да се привлече вниманието към проблемите на околната среда, да се повиши осведомеността и вниманието и да се насърчат хората да предприемат действия, за да спасят нашата планета.

Ето някои от снимките, които събрахме за вас. Не пропускайте нашия бонус, тъй като той съдържа предсказание, но не казвайте на никого!

1. Ледник Рона, Швейцария

През последните 10 години ледникът Rhône бързо се топи. От 2008 г. насам той се е свила със 131 фута (40 метра). За да го спаси, швейцарското правителство реши да започне да покрива района с устойчиви на UV бели одеяла. Експертите смятат, че това ще спомогне за намаляване на леденото топене на леда до 70%.

2. Амазонските гори, Южна Америка

Районът на Амазонка сериозно страда от обезлесяване. Между 2017 г. и 2018 г. са изсечени около 3050 квадратни мили (7 900 km²) – най-нелегално.

3. Големият бариерен риф, Австралия

Изменението на климата води до масово избелване на корали , причинено от „напускане“ на водораслите от кораловите полипи. Това води до глад на коралите и ако водораслите не се върнат, до евентуалната им смърт. Това от своя страна може да засегне около 25% от океанските видове, тъй като коралите осигуряват подслон на стотици хиляди ракообразни и други същества.

4. Сана, Йемен

Това предизвикателство не само описва екологичните проблеми. Хората, живеещи в области като Сана, с постоянен конфликт наоколо, показват колко красиви са били градовете им и колко драстично са били засегнати от събитията, настъпили през годините.

5. Глобално затопляне в Аляска

Аляска вероятно е регион, който страда от глобално затопляне повече от другите. Повишеното ниво на  въглероден диоксид води до повишаване на температурата, което прави топенето на леда по-лесно през сезона, отколкото обикновено и води до свиване на ледника.

Освен това, проучванията показват, че арктическият морски лед губи 3,7% от обема си на всеки 10 години, а повърхностната температура на арктическото море е с 7,2 градуса по-висока през 2017 г., отколкото през 1982-2010.

6. Глобално затопляне и полярните мечки

Въпреки че тази конкретна картина може да изглежда преувеличена, тя отразява проблема доста добре. Полярните мечки страдат от глобалното затопляне. Тъй като лятото става по-горещо и количеството лед намалява, мечките губят основните си ловни инструменти – ледени платформи – както и основната им храна, тюлените.

Преди десетилетия Северният ледовит океан е бил покрит с лед, дори през лятото, което давало на мечките големи възможности за лов. През 2012 г. той покрива 50% по-малко от повърхността и след няколко десетилетия ситуацията може да се влоши още повече.

7. Пластмасата в световните океани

Учените смятат, че има около 18 милиарда паунда (почти 8.2 тона) пластмаса, които наводняват океана всяка година. Това възлиза на около 82 милиона тона на десетилетие! Нищо чудно, че бедните ни океани приличат на гигантски кофи за боклук.

Една скорошна експедиция с известния Ричард Брансън откри, че пластмасата дори е стигнала до дъното на Голямата синя дупка!

8. Manta Point, Бали

Както можете да видите, разликата между снимките е само 4 години и това прави цялото нещо дори по-страшно. Вторият кадър бе направен от Rich Horner, който реши да се наслади на деня на гмуркането в Manta Point.

По-специално, Manta Point обикновено не е дом на много пластмаса. Според Рич и екипа на Аквамарин Дайвинг Адриана Симеонова водата е била чиста в деня преди и след заснемането. Това означава, че всички тези чанти и бутилки се движат с теченията с бързи темпове и никой не знае къде ще се появят следващия път, ако не бъдат премахнати.

9. Аралско море (Казахстан и Узбекистан)

Shrinking Aral Sea

Аралско море е солено езеро на границата на Казахстан и Узбекистан. То започна да се свива през 60-те години, когато съветското правителство реши да използва реките Амударьа и Сирдаря, които захранваха езерото, за напояването на пустините. През 2000-те години езерото е разделено на Северно море и Южно море, а през 2014 г. източната част на Южното море  напълно е пресъхнала. Снимката от ляво е направена през 2000 г., а дясната – през 2014 година.

10. Обезлесяване в Борнео

View this post on Instagram

#10YearChallenge

A post shared by WWF-Pakistan (@wwfpak) on

Тази картина показва последиците от отглеждането на палмово масло. Тези растения обичат топлия и влажен тропически климат, така че тропическите гори се унищожават, за да се създаде пространство за нови насаждения. Отглеждането на палмово масло е виновно за 47% от общото обезлесяване в Борнео от 2000 г. насам.

11. Гваделупа, Франция

Благодарение на глобалното затопляне, карибските брегове на френския остров Гваделупа са почти погребани под невероятно количество кафяви водорасли, наречени саргас. Всичко започна през 2011 г., след като високите температури на водата през 2010 г. накараха теченията и ветровете да променят посоката си, хвърляйки тонове водорасли от Бразилия, на карибските брегове. Според експертите, 2018 г. е най-лошата година досега.

12. Соларната енергия процъфтява

Има и някои добри новини! Solar Power Europe съобщава, че слънчевите станции са се превърнали в най-бързо развиващия се енергиен източник в света. От 2019 г. са инсталирани 500 GW (Gigawatts) слънчеви панели – това е почти 32 пъти повече в сравнение с 16 GW през 2009 година.

13. Boschendal Farm, Южна Африка

Boschendal Farm е друг източник на добри новини. Според WWF 10 години са довели до забележими промени. Тя премина от сухи язовири и изчезваща дива природа до събуждането на земята през 2018 година.

Бонус: Дръзка прогноза, желание или план за действие?

Екологичните въпроси и добрите новини не са единствените неща, които ще откриете, когато гледате 10-годишното предизвикателство. National Geographic състави „100-годишно предизвикателство“ и предложи на океаните да се отърват от пластмасата до 2119 г. Дръзко предсказание и план за действие, за който всички ние можем да допринесем! Да помогнем на мечтите на NatGeo да се сбъднат!

Съгласни ли сте, че нашата планета се нуждае от помощ за решаването на тези проблеми? Може би имате план за това как да разрешите някои от тях веднъж завинаги? Ако знаете други въпроси, които си струва да се повдигнат като част от # 10yearchallenge, не се страхувайте да ни разкажете за тях в коментарите по-долу!