Душ геловете са опасни за здравето ни

Вземането на душ е неразделна част от живота на хората, които се грижат за здравето и личната хигиена. Сутрешният душ зарежда, а душа след работа или спорт, отмива умората, в горещите дни дава спокойна прохлада. Въпреки това, според дерматолога Александър Бобров, вдекидневния душ може да бъде вреден за човека и не водата е опасна, а средствата, използвани за измиване на тялото.

Триклозан – заплаха за имунитета

Триклосанът е специално синтетично вещество, което е част от сапуна и всички видове измиващи гелове за тялото. Това синтетично съединение има противогъбично и антибактериално действие с широк спектър. Помага за ефективно почистване на тялото от пот и мръсотия, предпазва от патогени. Но в същото време триклозана видимо изсушава кожата и най-важното – измива полезните бактерии, които играят важна роля в човешката имунна защита.

Наблюдава се неприятна тенденция: колкото по-често се използват сапуни и душ гелове, толкова по-слаб е имунитета на човек. Децата, чиято имунна система е по-уязвима, са изложени на особен риск. Поради това лекарят съветва предпазливите хора и тези, по-малко склонни да използват антисептични препарати, ако е възможно, да ги заменят с по-дълго измиване с чиста вода