Често задавани въпроси за косата

Ппрепоръките от Вашия фризьор и съветите от майка Ви не съвпадат? Първия Ви дава набор от различни инструкции за добър вид на косата, а маските за коса на майка Ви обикновено включват големи количества майонеза. На кого да се доверим?

За да получим ясни и точни отговори на въпросите, които ни вълнуват най-много за грижата на косите ни, ще споделим с вас мнението на Чаз Дийн – стилист и собственик на система за грижа за косата WEN.

miene na kosaВъпрос: Колко пъти в седмицата трябва да мия косата си?

Отговор: Не повече от два пъти, ако използвате обикновен шампоан.

Агресивните шампоани съдържат различни химикали и сулфати, които влияят негативно на блясъка, цвета, еластичността и хидратацията на косата и кожата на главата. Използвайте такива шампоани макисмално рядко и само ако е наложително.

Въпрос: Подходящи ли са сухите шампоани, за да поддържат косата в добра форма между измиванията?

Отговор: Сухите шампоани вършат работа, но преди да ги използвате прочетете състава им.

Този вид шампоани могат да се използват между измиванията на косата, но трябва да знаете, че те не допринасят никакви ползи за Вашата коса. Проверете съставките на сухия шампоан, който възнамерявате да използвате и се уверете, че не съдържа алкохол или протеини, които ще изсушат косата Ви.

mokra kosa kokВъпрос: Има ли доказан метод, когато си легна с мокра коса, тя да изглежда добре, когато се събудя?

Отговор: Да, но оставете косата да изсъхне поне частично.

Най-добрият съвет е никога да не си лягате с чисто мокра коса. Ако нямате време да я сушите, използвайте балсам и я вържете на кок, като я прикрепите с фиби. Ако косата е прекалено дълга, можете да я прикрепите и с мрежичка за коса. Когато се събудите ще се радвате на небрежни къдрици.

Въпрос: През колко време трябва да се подстригвам?

Отговор: Косата се подстригва веднага, щом усетите, че връхчетата й са изсъхнали.

Важно е косата да се подстригва преди да започне да „цъфти“. Като цяло е добре върховете на косата да се подстригват на всеки 6 седмици.

podstrigvaneВъпрос: Вярно ли е, че витамините за бременни помагат за растежа на косата?

Отговор: Вярно е.

Този вид витамини, всъщност ускоряват всички процеси в тялото, защото то се грижи за двама. Необходимо е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате такива витамини, за да избегнете нежелани странични ефекти.

Въпрос: Как да се грижа за суха, нормална или мазна коса?

Отговор: И в трите ситуации отговора е един – етерични масла.

Чрез прилагането на естествени етерични масла ще се стимулира скалпа и косата ви ще бъде по-здрава, с плясък и обем.

Въпрос: Скъпите стилизиращи продукти, наистина ли са по-добри?

Отговор: Не винаги.

Необходимо е да се провери състава на продуктите. Намерете продукт с правилния баланс на съставките. Търсете продукти с повече овлажняващи вещества и по-малко протеини. Помнете, че това че един продукт е скъп, не означава, че е най-добрия.

Ако имате въпроси, които Ви вълнуват и искате да разберете отговора им, можете да оставите коментар във формата по-долу.