Ако пиете кафето си по този начин, най-вероятно сте психопат

Имаме приятел, който винаги пие кафето си черно без захар и всеки път, когато сервитьора го пита дали иска мляко, той прави една и съща шега: “Предпочитам го черно, като душата ми. “

Сега, ново проучване, публикувано в списанието Апетит, предполага, че може да има нещо в това.

Изследователи от университета в Инсбрук в Австрия поискаха от повече от 1000 мъже и жени да докладват за себе си своите вкусови предпочитания и да попълнят въпросник, който оценява техния макиавелизъм, психопатия, нарцисизъм, ежедневен садизъм, агресивност.

Това, което откриха, че онези, които предпочитат горчивите вкусове, често показват качества, които ги карат да изглеждат горчиви. Освен това тези хора често разкриват садистични или дори психопатични характеристики. С други думи, доказателствата показват, че хората с психопатични тенденции обикновено предпочитат кафеното си чисто. 

Според констатациите:

“Настоящото изследване показа, че предпочитанията за горчив вкус са свързани с 549 по-изразени злонамерени личностни черти, особено силно с всекидневния садизъм. Резултатите потвърдиха хипотезата, че предпочитанията за горчив вкус са позитивно свързани с нечестивите личностни черти, с най-силната връзка с ежедневния садизъм и психопатията … Данните по този начин предоставят нови познания за връзката между личността и повсеместното поведение на ядене и пиене чрез последователно демонстрирайки силна връзка между по-голямото удоволствие от горчивите храни и засилените садистични наклонности. “

В статията е отбелязано, че обратното също е установено, като се позовава на предишни изследвания, които показват, че онези, които предпочитат сладките вкусове, са “сладки”, доколкото те са склонни да проявяват по-просоциални личностни характеристики. Като цяло, в цялото проучване се твърди, че има нещо в думите: “Ти си това, което ядеш”.

Отново от доклада:

“Търсенето на сетива е една от характеристиките на личността, която често се свързва с индивидуалните различия в предпочитанията за вкус. Например, хората, които изпитват силни усещания, имат склонност да имат по-голямо предпочитание към пикантната храна. Освен това, консумацията на кофеин е положително корелирана с други аспекти на поведението, търсещо усещане, като разрушаването. Повишените предпочитания за сладки храни изглежда съвпадат с по-високи нива на приемливост. По същия начин, предпочитанието за сладко бяло вино вместо сухо бяло вино е свързано с по-чест невротизъм и по-ниски нива на откритост. “

Разбира се, нищо от това не е строго определено и ако ви харесва горчивата храна, не бива да правите предположението, че сте “горчиви”хора повече, отколкото да направите предположението, че сте “сладки”, защото обичате бонбоните.

Все пак има смисъл, че стимулите, които търсим от това, което ядем и пием, ще се свържат с стимулите, които търсим в живота. 

И заслужава да се отбележи, че от изследваните корелации “общиите предпочитания за горчив вкус са най-силният предиктор в сравнение с другите вкусови предпочитания. Взети заедно, резултатите показват, че колкото повече хората харесват горчивите храни и напитки, толкова по-тъмна е тяхната личност.