9 знака, че сте чувствителни към глутен

Глутена се нарича мълчаливия убиец, защото може да причини хронични увреждания в тялото.

Понякога пациентът дори не осъзнава последствията от консумацията на глутен. Така че е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към глутен.

Съставихме списък на симптомите на чувствителност към глутен.

1. Проблеми с стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, болка в корема и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. И пациентите са погрешно диагностицирани с синдром на раздразнените черва. Изследванията потвърждават, че 10-15% от световното население страда от този синдром. Но тази диагноза може да доведе до хора с чувствителност към глутен, които не получават подходящо лечение, така че симптомите да не изчезнат.

2. Необясними промени в теглото

Чувствителността към глутен може да доведе до загуба на тегло и увеличаване на теглото без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Внезапна промяна в теглото може да придружава други неприятни заболявания. Но това може да е свързано с непоносимост към глутен, ако е придружено от други симптоми на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс

Има пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се появят като неправилен менструален цикъл, внезапни колебания на теглото, PMS и нарушения на съня. Хормоналните неуспехи, причинени от непоносимост към глутен, могат да се усилват многократно по време на пубертета, бременност и менопауза. Имайте предвид, че тези симптоми се признават главно сред жените.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутена увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресията, безпокойството, безсънието и умората. Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност и чувства, които лесно губят мислите си и имат слаба концентрация.

Според информацията, събрана от едно проучване, хората с непоносимост към глутен са по-податливи на мигрена, отколкото други хора. Причините за главоболието могат да бъдат много различни. Лице, което е алергично към глутен, може да почувства главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са две кожни състояния, пряко свързани с непоносимост към глутена. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, торса, лицето, бедрата, лактите и косата. Друг симптом е отслабени и крехки нокти. Други кожни дразнения като екзема могат да сигнализират за проблем, причинен от глутена.

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието

Друго нарушение, което може да бъде свързано с непоносимост към глутен, е хиперактивно разстройство с дефицит на внимание. То може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Хората с това разстройство имат нарушено внимание и проблеми със самоконтрола. Диета без глутен може да помогне за намаляване на симптомите.

7. Лошо състояние на зъбите

В случай на непоносимост към глутен абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата е нарушена. Това важи и за калций. Резултатът може да бъде проблем със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариеси, кухини и язви на мукозната кухина. Ако се грижите добре за зъбите си, но все пак забележите някои проблеми, причината може да бъде причинена от консумацията на глутен.

8. Дефицит на желязо – анамия

Много често се диагностицира колаиаевата болест поради дефицита на желязо- анемията. Нейните симптоми включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледност на кожата, лигавиците и дори артрит. Желязото е слабо смилаемо, тъй като с непоносимост към глутен има увреждане на абсорбцията на желязо в червата.

9. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат история на непоносимост към глутена. Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки след влизането на глутена. Проблемът се влошава от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания като автоимунен тироидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Crohn, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Как да третирате чувствителността към глутена?

1. Тествайте се. Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я провери за антитела, които обикновено присъстват в кръвта на хора с общо заболяване. Преди изследването трябва да включите глутен във вашата диета, тъй като това ще ви помогне да избегнете неточни резултати.

2. Премахнете глутена от вашето меню. Той се съдържа в:

Пшеница;
Ръж;
булгур;
Брашно;
грис;
И в редица други храни.
Винаги проверявайте състава на продукта. Предпочитайте продуктите, които съдържат етикета “без глутен”.