9 опасни мита за бенките, в които дори някои лекари вярват

Както се оказва, има много фалшиви факти за бенките и меланомите, в които много хора вярват.

Някои хора изпадат в ужас веднага щом банка започне да расте или да промения външния си вид. Други не обръщат внимание, докато не стане опасно.

Събрахме няколко популярни митове за бенките, които преди много време трябваше да бъдат развенчани.

Мит # 9. Меланомът най-често се появява на лицето и ръцете.

Много е лесно да забележите странни бенки и петна по лицето си. Въпреки това, според статистическите данни най-често засегнатите райони са гърба на мъжете и краката при жените. Лекарите съветват да се обръща внимание на местата, където бенките влизат в контакт с дрехи или обувки, поради по-високия риск от разраняване.

Потенциалът за развитие на меланома се увеличава с всяко излагане на слънце, особено тези, които сте получили в ранна детска възраст. Трябва да се има предвид и генетичен фактор – ако някой от близките ви семейството е бил диагностициран с меланом, най-вероятно ще го имате и вие.

Мит # 8. Особена опасност представляват големите, тъмни и изпъкнали бенки

На ранен етап злокачественият тумор прилича на обикновена бенка. Ако имате повече от 50 бенки по цялото си тяло, по-добре е да ги изследвате от онколог и дерматолог в болницата. Лицата със светлокожи, сини очи, червени коси и лунички са в рисковата група.

Тъмните петна, които приличат на малки бенки на очната ябълка, са причина за безпокойство и изискват офталмологичен преглед. В повечето случаи те са безвредни, но някои от тях могат да бъдат признак за злокачествено увреждане на очите.

Мит # 7. Само ракови бенки трябва да бъдат отстранени.

Лекарите могат лесно да отстраняват всяка бенка, ако това е физически неудобно или естетично не ви харесва. Например, ако се страхувате, че може да я разраните случайно или не изглежда добре на лицето ви. Изключително безопасно е да премахнете бенката, когато се посъветвате с професионалист.

Основното нещо е да се уверите, че го махнете в лечебно заведение и те ще изпратят пробата му в хистологично проучване. По този начин се елиминира вероятността за растеж, който може да се превърне в меланом, а след това в метастази.

Мит # 6. Премахването на банка със скалпел е остаряла практика.

Днес най-ефективният инструмент, използван за премахване на банка, е скалпела. Благодарение на механичното действие върху кожата и в нейната дълбочина, скалпелът премахва бенките напълно, блокиращ разпространението на евентуални ракови клетки и метастази. Пробата от отстранената бенка се изпраща за хистологичното изследване, за да се види дали съдържа раковите клетки. Ако го направи, тогава лечението започва.

Що се отнася до лицето, ушите, гениталиите или пръстите, лекарите препоръчват радиочестотна хирургия. Използва се специален инструмент за премахване на бенките и апредотвратяв2ането на по-нататъшни лезии. Част от отстранения мол се изпраща и за хистологичното изследване.

Не отстранявайте бенки в лечебни заведения, които използват лазер, течен азот или други техники, които не предполагат изследване и анализ на биоматериалите. Растежът може да доведе до метастази и да причини смърт на човек в рамките на 6-8 месеца. Некомпетентността на лекар може да изложи на риск вашето здраве.

Мит # 5. Хора с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти.

Хората с кафява или тъмна кожа не са изложени на риск: кожата им е резултат от еволюцията. Това е начинът на природата да предпазва хората от вредното влияние на ултравиолетовото (UV) излъчване. За съжаление хората все още са далеч от африканските слонове, чиято дебела кожа и специални гени ги правят неподатливи на вредната слънчева светлина.

Ето защо дори тъмнокожите хора трябва да използват слънцезащитни продукти, да поставят шапки и дори да избягват да излизат навън понякога.

Мит # 4. Не можете да получите тен по време на облачен или дъждовен ден.

Ултравиолетовата светлина може да премине през облаците, затова кожата не е защитена, дори когато вали. Но интензивността на излъчването се променя, в зависимост от климатичните условия и времето на годината. Днес всеки смартфон има приложение за времето, което показва текущия UV индекс. Това ще ви помогне да подготвите кожата си.

Например, ако UV индексът е 1 или 2, използвайте слънцезащитен крем с защитен фактор 30 (SPF 30). Ако индексът варира от 3 до 7, поставете шапки, слънчеви очила и носете свободни дрехи, които покриват ръцете и краката ви. Ако индексът е по-голям от 7, останете на сянката, нанесете слънцезащитно покритие на цялото си тяло и избягвайте да излизате от 11:00 до 17:00. Тези правила се прилагат за всички хора, независимо от техния цвят на кожата.

Мит # 3. Някои хора имат много белези по рожедение. Не е нужно да се притеснявате за това.

Съществува синдром на диспластичен нев, който се характеризира с множество бенки и лунички върху тялото. Всяка от тях може да се превърне в злокачествен меланом. Хората с такова състояние на кожата трябва да проверят кожата си с дермаскоп. Той прави снимки на кожата и проследява появата на новите бенки. Специалните лещи за флуоресцентната диагностика разграничават патологиите от здравата кожа.

Хората с лунички са уязвими на UV-светлина. Пигментните петна нямат много клетки, които произвеждат меланин, затова изглеждат по-бледи от бенките. Лицата, които имат лунички, трябва да използват слънцезащитно средство със защитен фактор 35 или повече.

Повечето белези не представляват риск за вашето здраве. Но за да избегнете риска от мутация, е по-добре да се изследвате от здравните специалисти и да използвате слънцезащитни продукти.

Мит # 2. Ако сте разранили банка, тя трябва да бъде премахната.

Първо, трябва да изчистите бенката, за да избегнете замърсяване. След това приложете лекарство, което стимулира възстановяването на тъканите. След това насрочете среща с онколог и дерматолог възможно най-бързо.

Нарушаването на бенка не означава, че трябва да бъде премахната. Много често вътрешните патологични процеси го правят много уязвим за по-нататъшни наранявания. Необходим е преглед от лекар, за да се елиминира рискът от развитие на меланом.

Мит # 1. Ако откъснете бенка, ще получите рак.

Няма ясни доказателства, че нараняването на бенка може да доведе до меланом. Много често, малка бенка, която първоначално се е образувал като меланом, се оказа рак. В този случай увреждането на болните тъкани ускорява развитието на меланома.

От друга страна, човек смята, че е наранил бенката, когато забелязва кръвта около нея. Патологичните процеси в бенката могат да преминат и без кървенето. Това е много опасен симптом, който не бива да се пренебрегва.

Знаете ли някакви факти за бенките и родилните белези, с които трябва да са наясно повече хора? Споделете ги с нас в коментарите.