9 навика, които забавят метаболизма и водят до повишаване на теглото

Често се концентрираме върху изгарянето на калории чрез упражнения и специални тренировки, като забравяме колко невероятно е собственото ни тяло и как е напълно способно да изгаря калориите само!

Всяка малка клетка в тялото играе особена роля, когато става въпрос за вашия метаболизъм – процесът на превръщането на храната в енергия. Колкото по-бърз е метаболизмът ви, толкова повече калории изгаря тялото ви.

1. Странна схема на хранене

Проучванията показват, че случайна схема на хранене може да доведе до увеличаване на теглото. Тялото ви просто не знае кога получава шанс да получи повече храна и се опитва да забави всичко, просто за всеки случай.

Решение: направете си режими на хранене и се придържайте към него.

2. Липса на сън

Не е изненада, че хората, които не получават достатъчно сън, нямат много енергия, което означава, че те ще изгарят по-малко калории през целия ден.

Решение: въпреки че не винаги е толкова лесно, намерете начин да се наспите достатъчно. Опитайте да използвате специални приложения или опитайте да пиете билков чай преди лягане.

3. Не ядете достатъчно

Ако намалите твърде много калориите, тялото ви преминава в режим на глад и забавя скоростта на метаболизма, опитвайки се да задържи горивото, колкото е възможно повече. Приема на калории е от решаващо значение, ако искате да отслабнете, но не отивайте твърде далеч. Диетолозите съветват намаляване на приблизително 200 kcal за здравословно отслабване.

4. Седнали сте прекалено дълго време

Ако прекарвате по-голямата част от деня зад бюрото си, трябва да сте наясно, че седенето за дълго време може да повлияе на метаболизма ви. Много проучвания са доказали това и много компании действително насърчават своя персонал да направи няколко прости и движения на всеки 30 минути.

5. Биологичен часовник

Всеки от нас има вътрешен часовник и ако е прекъснат често, цялото тяло страда, особено метаболизма.

6. Не получавате достатъчно калций

Получаването на достатъчно количество калций е изключително важно, когато става въпрос за регулиране на метаболизма ви. Ако не обичате млякото или имате непоносимост към лактозата, това не е проблем, тъй като има много храна, която е с високо съдържание на калций и определено може да намерите нещо, което ви харесва.

10 Предупредителни признака, че Вашето тяло се нуждае от повече калций

7. Дехидратация

Всеки процес в тялото ни зависи от водата. Ако сте дехидратирани, нищо няма да работи добре. Едно проучване установи, че пиенето на вода (около 500 мл) може да увеличи метаболизма ви с до 30%.

8. Липса на протеини

Протеинът играе много важна роля в постигането и поддържането на идеалното тегло. В сравнение с въглехидратите или мазнините протеинът има относително висок ТЕФ (термичен ефект на храната), параметър, който измерва увеличаването на метаболизма, който се получава след храносмилането. Плюс това ви кара да се чувствате пълноценни и в крайна сметка да консумирате по-малко калории.

9. Отсъствие на спорт

Тренировните увеличавта мускулната маса и могат значително да увеличат броя на калориите, които изгаряте, докато почивате. Правенето дори на минимални количества тренировки може да направи забележима разлика.