10 Предупредителни признака, че Вашето тяло се нуждае от повече калций

Калцийът е основен минерал, който е най-известен със своята важна роля в здравето на костите.

Телата ни също така се нуждаят от него за стабилизиране на кръвното налягане, регулиране на хормоналната секреция и за правилно протичане на нервните сигнали. Когато не получите достатъчно калций, може да страдате от недостиг на калций, който може да бъде идентифициран от определени симптоми.

Направихме списък на най-честите признаци, че тялото ти плаче за калций.

10. Суха кожа

Хипокалцемия или липсата на калций в тялото ви може да се вижда по кожата ви. Това състояние обикновено прави кожата ви да изглежда люспеста и суха. Също така е установено, че дефицитът на калций има тясна връзка с развитието на кожни проблеми като екзема и псориазис.

9. Умора

По правило неадекватността на калций в тялото ви засяга цялостното физическо здраве. Така че, ако преживеете екстремна умора, летаргия, липса на енергия или постоянно усещане за застой, успокойте енергийните напитки и опитайте да се концентрирате вместо да балансирате диетата си.

8. Депресия

Оказва се, че калцийът също е от съществено значение за регулиране на настроението ви. Този елемент е естествен успокоител, който произвежда успокояващи и релаксиращи ефекти. Така че общото правило тук е това: колкото по-малко консумирате калций, толкова по-депресирани и раздразнителни може да се чувствате.

7. Безсъние

Докато спите, нивата на калций се покачват и падат с по-високи нива, настъпващи по време на дълбок сън. Така че, ако тялото ви няма калций, най-вероятно няма да имате задоволителен дълбок сън. Този проблем е пряко свързан с ролята на калций в създаването на мелатонин, хормон, който ни помага да заспим.

6. Парестезия

Парестезията включва куп неврологични симптоми, свързани с тежък дефицит на калций. Сред тях може да се появи изтръпване около устата или в пръстите на ръцете и краката, мускулнен тремор, нарушено чувство за докосване и дори слаба памет и халюцинации.

5. Честото боледуване

Калцият играе важна роля в поддържането на здрава имунна система, тъй като помага на тялото ви да се бори срещу вируси и бактерии. Недостигът на калций намалява съпротивлението на организма Ви срещу патогенни атаки и в резултат на това ще се разболеете, ще получите настинки, кашлица и кихане по-често.

4. Чувствителни нокти

Подобно на костите, ноктите ви също се нуждаят от определено количество калций, за да поддържат своята цялост. Така че, когато страдате от недостиг на калций, ноктите ви стават прекалено сухи, слаби и склонни към разцепване. Слабите нокти не са достатъчно дебели, за да издържат на удари и често могат да се счупят по време на най-простите ежедневни дейности.

3. Трудност при преглъщане

Въпреки че може да звучи доста изненадващо, недостигът на калций може да доведе до дисфагия – или затруднено преглъщане. Това усещане за стягане е причинено от лошо свиване на мускулите в гърлото. В тежки случаи може дори да доведе до спазми в ларинкса и необичайни промени в гласа.

2. Зъбобол

Огромното количество калций в тялото ви се съхранява в костите и зъбите ви, така че те обикновено са първите, които страдат от дефицит на калций. Поради липсата на този жизненоважен елемент, зъбите ви могат да започнат да жълтеят, да се разпадат и да се чупят. Освен това рискът от страдание от пародонтална болест също може да се увеличи.

1. Мускулни крампи

Мускулни крампи в бедрата, прасците, ръцете и подмишниците, които се появяват най-вече през нощта, могат да бъдат един от ранните симптоми на дефицит на калций. Крампите могат да бъдат последвани от мускулни болки при движение и ходене. Тя дори може да прогресира в спазми в мускулите по цялото тяло с течение на времето.

Бонус: Как да се лекува дефицит на калций

Всеки възрастен човек трябва да консумира около 1000 мг калций на ден. За да поддържате подходящ прием на калций, трябва да добавите към диетата си тъмни листни зеленчуци като зеле, броколи, ряпа и плодове. Сред другите храни, богати на калций, е необходимо да ядете повече мазни риби (сьомга, сардини, скумрия и риба тон), сирене, мляко, соя, бадеми и сусам.

За да помогнете на тялото ви по-добре да абсорбира калций, трябва да увеличите приема на витамин D. Този витамин се намира в яйчни жълтъци, стриди, скариди, гъби и някои обогатени храни като зърнени храни, овесено брашно и портокалов сок.

Изпитали ли сте някога някой от тези признаци на калциев дефицит? Кажете ни в коментарите!