9 научни факта, които официално декларираме, че сa фалшиви

Какво мислите, че е по-вероятно – да бъдете ударени от мълния или да бъдете убити от падащ астероид?

Може да се изненадате, но вероятността за смърт, причинена от астероид, е почти два пъти по-висока. В своята Книга на общото невежество Стивън Фрай, Джон Лойд и Джон Мичсън казват, че светкавиците удрят земята 17 милиона пъти всеки ден, което е 200 удара в секунда. И все пак рискът от “електрическа” смърт на година е от едно на 10 милиона!

Ние не вярваме, че невежеството е блаженство и искаме нашите читатели да са запознати с най-новите факти и истини.

Хамелеоните не променят цвета си в зависимост от обкръжението

В много случаи това би било полезно, като се има предвид, че хамелеоните не са добре въоръжени срещу всеки, който би искал да ги изяде, но не. Те никога не са променяли цвета си и никога няма да започнат да го правят, въпреки че това вярване е изключително популярно. Истината е, че цветът на хамелеона напълно зависи от емоционалното му състояние. И ако то е същото като мястото, където е в момента, това е просто съвпадение.

Хамелеонът променя цвета си, когато се уплаши, когато някой го докосне или когато току-що е победил друг хамелеон в битка. Температурата, светлината и присъствието на женска също могат да променят външния вид. Интересно е да се знае, че кожата на хамелеона има няколко слоя специални клетки, наречени хроматофори, всяка от които има свои собствени цветни пигменти. Промяната в съотношението на слоевете прави кожата да отразява различни видове светлина, което кара хамелеона да изглежда като движеща се диско топка.

Между другото, думата “хамелеон” означава “глинен лъв”, преведена от гръцки.

Синият кит не е най-голямото живо същество на Земята

Това е огромно е, не се съмнявайте, но не е най-големият. Трикът тук е във важен детайл – най-голямото живо същество на Земята всъщност е гъба. И името й е Armillaria Ostoyae или, както вече е известна, Humongous Fungus.

Рекордно голямата гъба расте в Националната гора на Мальор, Орегон, САЩ, за около 2000-8000 години (точната възраст на това гигантско същество не може да се определи.) Заема 880 хектара (2200 дка), а най-голямата й част е скрит от човешкото око. Тя се разпространява под земята под формата на масивен бял мицел. Този мицел покрива корените на дърветата, храни се от тях и в крайна сметка ги убива. От време на време тя се показва на земята и започва да расте на повърхността, прикривайки се като красива малка златна гъба, а не всъщност гиганта, който е.

Хлебарите няма да оцелеят в ядрена война

Много хора са склонни да мислят, че хлебарки са безсмъртни. Да, те съшествуват много по-дълго от хората (приблизително 280 милиона години) и е много трудно да се отървете от тези домашни вредители. Освен това те могат да живеят без глава за известно време. Но научен експеримент, проведен през 1959 г., показа, че хлебарките ще бъдат сред първите насекоми, умрели в случай на ядрена катастрофа.

Двама учени, Уортън и Уортън, поставят голямо разнообразие от насекоми под радиация на различни нива. В крайна сметка те стигнат до извода, че смъртоносната доза за хората е 1000 rad, докато за хлебарката този брой е 20 000 rad. Една паразитна оса ще се нуждае от 180 000 радиа, за да сложи край на живота си. Въпреки, че истинският победител тук е малка бактерия Deinococcus durans, защото може да издържи невероятно висока доза радиация – 1,5 милиона rad, а това число се удвоява, ако бактериите са замръзнали!

Яденето на моркови няма да подобри зрението ви

Морковите са добър източник на витамин А, недостигът на който води до нощна слепота, състояние, което кара очите ви да се адаптират към тъмнината много бавно. Най-лесният начин да подобрите това състояние е да увеличите приема на витамин А, който най-често се среща в каротина. Морковите имат каротин, разбира се, но кайсиите, боровинките, спанакът и други зеленчуци с тъмни листа имат много повече!

Независимо от това, подобряването на нощното Ви зрение и определянето на нощната слепота са две напълно различни неща. Консумацията на много моркови ще даде на вашата кожа тонус и оранжев оттенък, но няма да ви помогне да виждате по-добре на тъмно. Този мит се появи по време на Втората световна война, когато британското правителство пуска слух, че капитанът Джон Кънингам (известен като “котешко око”) от Ескадрон 604 се сражава само през нощта, поради неговото безупречно нощно виждане, дължащо се на всички моркови, които той изяжда. Това са пълни глупости.

Препоръчваното количество сън е не по-малко от 8 часа

През 2004 г. професор Даниел Крипки публикува статия, в която заявява, че възрастните, които спят в продължение на 8 часа, умират по-млади от тези, които спят 6 или 7 часа през нощта. Неговото проучване отнема 6 години и включва 1,1 милиона участници. Повече хора, които спят по-малко от 8 часа, но не по-малко от 4, са останали живи до края на проучването.

Така че, да не получавате 8 часа сън, не е толкова вредно, колкото беше смятано преди това. Важно е обаче да сте сигурни, че не се лишавате от сън.

Хората имат повече от 5 сетива

Всички сме запознати с нашите пет сетива: зрение, мирис, докосване, вкус и слух. Всички те са споменати преди векове от Аристотел. Но според едно общо мнение, има най-малко още 4 сетива, които хората притежават.

Терморецепция: Чувството за топлина (или нейното отсъствие) върху кожата ни.

Равновесие: Усещането за баланс и агитация, задвижвани от кухини в нашето вътрешно ухо, които са пълни с течност.

Ноцицепция: Чувството за болка, преживяна от кожата, ставите и органите.

Персоцепция: Усещането за тялото. Осъзнаване на това къде са нашите части от тялото, без да ги виждаме или да ги чувстваме.

Водата не е прозрачна – има цвят

Хората са свикнали да мислят, че водата е ясна и прозрачна и причината, поради която моретата и океаните изглеждат синьо, се дължи на отражението на небето. Но водата всъщност е синя. Можете да видите, че това е много лек нюанс на синьо, ако погледнете дълбока яма в снега или през гъст лед в замръзнал водопад.

Отразеният цвят на небето все още играе важна роля тук, но също така се дължи на известна светлина, която извира отдолу. Големите водни резервоари като морета и океани имат висока концентрация от миниатюрни растения и водорасли, които отразяват и разпръскват светлина. Ето защо можем да забележим голямо разнообразие от водни сенки.

Кислородът не е най-често срещаното вещество в света

Ако се чудите какво е толкова специалното за тази обикновена скала, не сте сами. Това е минерал от калциев титанов оксид, който се състои от калциев титанат и се нарича перовскит. Тя обхваща почти половината от общата маса на планетата ни. Учените смятат, че мантията на Земята се състои от перовскит, но тази хипотеза все още не е доказана.

Този материал може да е проводник на електричество при нормални температури без каквото и да е съпротивление и може да превърне “плаващите” влакове в реалност.

Настинката не е толкова обичайна

Настинката е тревожна, но депресията е една от най-разпространените болести в света – много по-разпространена от обикновената настинка, според статистиката. Преди 10 години беше направена прогноза за това, че депресията ще стане изключително разпространена до 2020 г. и за съжаление тя се разпространи много по-бързо.

Докато хората са склонни да се обръщат към лекар при първите признаци на настинка, повечето ще отложат лечението на признаците на обезпокоително психическо състояние толкова дълго, колкото могат. Много хора, които страдат от депресия, чувстват, че тяхната тъга е нещо, което те трябва да държат скрито от другите. Те дори се срамуват от осъзнаването, че са депресирани.

Нашата обща задача като общество е да популяризираме и да насърчаваме хората, страдащи от тази болест, да търсят професионална помощ.

Бонус: Погълнатата дъвка не остава в стомаха ви в продължение на 7 години

Всички сме чували този мит и ужасно се страхувахме, че случайно ще преглътнем дъвката и тя ще остане в стомаха ни 7 години. Дъвченето на дъвка не е много по-различно от средно изпечена пържола или порция червена супа.

Киселините, ензимите, соковете и стомашните движения в стомаха ви работят добре, за да разградят дъвките. Тъй като химическите свойства на дъвките не се разтварят напълно, останките напускат тялото ви по същия начин, както всичко друго. И това няма да отнеме 7 години!

Знанието е сила и винаги е интересно да откриете, че нещо не е точно така, както сте вярвали.