9 фалшиви ценности, които модерното общество ни налага

В детството ни се струваше, че когато пораснем, ще имаме възможност да направим това, което наистина искаме.

Обаче в действителност се оказва, че всеки около нас има интерес към нашия живот – родителите искат да имат внуци, приятели дават съвети за отварянето на собствен бизнес, а производителите на различни стоки искат да носите леопардова пола и да притежавате iPhone Х през този сезон. И всеки друг човек е готов да ни каже как трябва да живеем, защото “това е важно” или “всеки го прави”.

В резултат на това започваме да мислим по тези модели, които са натрапчиво поставени в главите ни.

1. “Успешен човек трябва да има кола, апартамент и най-новия iPhone.”

Днешното общество активно популяризира живота в името на удоволствието, което трябва да се придобие предимно от консумирането: закупуване на нови джаджи, модни парфюми или незалепващи тигани.

В същото време те ни налагат модел за поведение на нашите деца, които искат да получат нова играчка точно тук и сега (последните две думи всъщност са част от повечето скриптове). И няма значение, че след като сте закупили най-новия iPhone, ще трябва да ядете юфка за 6 месеца и че скъпа кола ще седи най-вече в гаража, защото собственикът й няма да има достатъчно пари за нейното обслужване.

2. “Защо трябва да нещо по-малко от знаменитостите?”

Днес психолозите описват този феномен като имитация на стила на живот на други социални групи. С други думи, това са опити да се имитират телевизионни звезди и бизнесмени, които имат пари, за да задоволят капризите си.

Но едно момиче от малък град или предградие вероятно няма да има достатъчно пари за оригинална рокля, за почивка на Малдивите или за увеличаване на гърдите в скъпа швейцарска клиника. Проблемът се крие във факта, че тя подсъзнателно ще се счита за по-нисша от някаква дива от кориците на списания и ще изгради огромен комплекс за малоценност, когато порасне.

3. “Не мога да живея без Инстаграм”

Ситуацията е съвсем проста тук – колкото по-красиви са снимките, които имате в социалните медии, толкова по-успешен и по-добър изглежда живота ви. Поне така мислят хората, които не ходят на почивка в чужбина това лято или нямат достатъчно пари за скъп ресторант.

Психолозите имат друго мнение за това: те вярват, че хората, които обичат да показват живота си, развиват нарцистични черти, докато посетителите на техните профили могат да започнат да страдат от завист и дори да потънат в депресия.

4. “Опитвам се да бъда добра майка”.

Ако не си уморена, не си добра майка. Това е мотото в живота, което много жени приемат след като имат бебе. Особено, ако обичат да гледат скъпи списания, където са очертани тонове препоръки как да се отглеждат деца.

Тези перфектни майки обаче често нямат време за себе си. Психолозите и учените вече се чувстват разтревожени от това, като подчертават, че поради това, че родителите днес са толкова предпазливи, децата от това поколение няма да могат да вземат самостоятелно решения или да се концентрират върху обучението си.

5. “Срамно е да бъдеш готвач или шивачка”.

С течение на годините нашето общество формира идеята, че човек без висше образование принадлежи към “долна каста”, докато ако има диплома, автоматично го прави перфектен специалист, за когото вратите на всички престижни фирми са отворени.

В резултат на това почти напълно загубихме уважението към обикновената работа. Днес едва ли има ученици, които открито могат да заявят, че искат да станат шивачка или електротехник. Освен това, ако сте родени в семейство лекари, тогава дори не трябва да си помисляте да станете фризьор.

6. “Донеси ми първият ми милион.”

Мнозина от нас не са готови да се катерят по стълбата на кариерата и да спечелят репутацията на опитен специалист. Много по-лесно е да посетите едно от популярните обучения, където хората ще говорят за това колко лошо е да работиш за някого и ще те посъветват да избягаш от офиса, за да получиш свободата, която заслужаваш.

Поради желанието за бърз успех, наложено от обществото, хората никога няма да станат професионалисти в бизнеса си. Те се местят от една работа на друга с надеждата, че някъде ще направят огромни пари, без много опит.

7. “2 часа пред огледалото и естественият ви грим е готов …”

Съвременните жени се оказат между 2 огъня. От една страна, това е естествена красота, която е модерна точно сега и изисква много малко козметика. От друга страна, се казва, че да бъдеш красив означава да осъзнаваш най-новите тенденции и да можеш да прилагаш грим на нивото на професионален гримьор.

Ето защо все повече жени отхвърлят грима напоследък, не срамуват от естествената си красота и спестяват ценното си време, като не прекарват часове пред огледалото.

8. “Къде ходи тази година?”

Колко неудобно е да кажете, че не сте ходили никъде. Или, че прекарахте почивката си в Италия за пети път поред. Или, че сте резервирали отново пакета all-inclusive в турски хотел и не сте се отлепили от плажа и бюфета за 2 седмици.

Всичко това се дължи на неочаквано повишена тенденция в пътуванията и на неизречена конкуренция за това, кой е посетил повече държави. Ваканция в Индия, уикенд във Франция, бизнес пътуване в Малдивите – всичко това е, за да получите максимален брой харесвания и да публикувате красиви снимки на Instagram.

9. “Основното нещо е вашият комфорт. Проблемите на други хора не са свързани с теб.”

Представете си, че сте се подхлъзнали по заледен път, падате точно на оживена улица и сте наранили ръката си. Сега се опитайте да отгатнете как ще реагират минувачите. В най-добрия сценарий, те просто ще ви подминат, в най-лошия случай – те ще бъдат тайно (или не) заснет на видео. И човекът, който решава да ви помогне, ще получи странни погледи от останалите хора.

Може да изглежда, че няма нищо по-просто и по-естествено от това да подадеш ръка на човек, който се нуждае от нея, но времето на отзивчивите хора е свърши и сега властват законите на тенденцията хората да бъдат безразлични към околността.