9 Ежедневни навика, които убиват вашите джаджи

Трудно е да си представим днешния свят без многобройни джаджи. Те ни следват навсякъде, опростяват живота ни и ни позволяват да бъдем по-свързани от всякога.

Въпреки това някои от нашите навици могат да бъдат вредни за нашите устройства и могат да имат пагубен ефект върху техния живот.

Разбрахме кои ежедневни действия е по-добре да оставим настрана, за да направим вашите джаджи да работят за вас възможно най-дълго.

1. Вземете смартфона си в банята или тоалетната

На първо място, телефонът може лесно да се изплъзне от ръцете ви и да попадне във водата. И след такъв инцидент вече няма да можете да разчитате на него.

Второ, това може да бъде опасно за живота ви. Ако смартфонът, свързан към зарядно устройство, падне във ваната, ви е гарантирано фатален токов удар. Инциденти се случват дори и с тези, които са изключително внимателни.

Дори 5 минути, прекарани с телефон в банята, могат да имат отрицателни последици за вашето здраве. Тоалетните и баните са най-мръсните места във вашия дом, защото тоалетна чиния и дръжките на кранчетата са покрити с патогенни микроби. Освен това, когато пускате водата в тоалетната, пръски невидими за очите се разпространяват навсякъде, включително по телефона ви, който неизбежно ще се превърне в носител на микроби в спалнята или в кухнята.

2. Закуска пред лаптопа

Без значение колко внимателно ядете, трохите от сутрешния ви сандвич със сигурност ще стигнат до клавиатурата на вашия лаптоп и ще се забият в пролуките между клавишите. Дори ако мислите, че сте почистили всички трохи, това не е вярно. С течение на времето, този сутрешен навик ще доведе до заклещени клавиши, които в крайна сметка ще спрат да работят.

Освен това не само храната и трохите са враговете на клавиатурата. Вашата любима чаша кафе може също случайно да доведе до катастрофа – мокра клавиатура.

3. Оставяте на телефона на зарядно цяла нощ

Няма защо да се притеснявате, ако подменяте телефона си веднъж на всеки две години. Но ако искате смартфонът ви да ви служи по-дълго, тази информация може да ви бъде полезна.

Обикновено оставяме телефоните, свързани към техните зарядни устройства, за цяла нощ, така че той да е 100% зареден на сутринта. Няма нищо опасно в това, защото Едо Кампос, представител на производителя на акумулатори Anker, уверява, че “Няма нужда да се притеснявате от презареждане, тъй като съвременните устройства ще прекратят зареждането веднага, щом са напълно заредени”.

Лошата новина обаче е, че нашите приспособления се държат на 100%-но ниво през цялата нощ. И това започва да намалява капацитета на батерията с течение на времето. Освен това, литиево-йонните батерии не изискват пълно зареждане, тъй като високото напрежение износва батерията.

4. Изтощаване на батерията на телефона напълно

Литиево-йонните батерии на някои смартфони са програмирани за определен период от пълни цикли на зареждане / разреждане от 100% до 0%/. След няколко стотин от тези цикли батерията започва да намалява. Ето защо е по-добре да не изчакате, докато телефонът напълно се изтощи, за да го заредите, а когато нивото на батерията спадне до приблизително 20%.

5. Хващате лаптопа за дисплея

Според лаптоп техници, 17% от хората търсят помощ с лаптопите си поради появата на черни петна на дисплея. Като правило, тези черни петна се появяват на места, където е много удобно да хванете лаптопа за дисплея. Поради постоянното налягане, което се получава, матрицата се поврежда, а ремонта не е евтин.

6. Оставяне на джаджите в колата

Не става въпрос само за безопасността, но и за факта, че преохлаждането или прегряването са вредни за технологиите. Топлината особено се отразява негативно на процесора. Също така, ако нивото на влажност е високо, може да се появи конденз вътре в устройството.

Ако оставяте електронно устройство на студено за дълго време, това ще причини както повреда на батерията, така и на дисплея. Ето защо е по-добре да не оставяте гаджетите си в колата през лятото или през зимата. Ако нямате друг избор, оставете го да се затопли или да се охлади до нормална температура, преди да започнете да го използвате.

7. Почистване на устройствата с домакински химикали

Дори домакинските химикали, които са “универсални”, могат да съдържат елементи, които са опасни за вашите приспособления. Например, забранено е да почиствате лаптопи, настолни компютри, таблети и смартфони с помощта на детергенти за прозорци и стъкло. Те съдържат амоняк и други вещества, които увреждат антистатичните и антирефлективните покрития, които се намират на екраните. С течение на времето тези химически съединения стават причина за появата на пукнатини, пожълтяване и замъгляване на монитори и дисплеи.

8. Вземете лаптопа в леглото

Едва ли много хора използват специална подложка за лаптоп, когато го използват в леглото. Често поставяме лаптопа в скута си, което може да бъде много вредно, тъй като е забранено да се затворят вентилационните отвори на лаптопа. Необходимо е да им осигурите директен достъп до въздуха, в противен случай той може да прегрее и да спре да работи.

9. Използвате всякакви зарядни устройстви, които стават на телефона ви

Колко пъти сте зареждали телефона си с помощта на зарядното устройство на приятел, за да го “съживите” бързо? Само защото зарядното устройство пасва, не означава, че е съвместимо с вашия телефон. Това всъщност може да бъде вредна и опасна процедура. Това е така, защото в телефона има специален чип, който отговаря за няколко функции, които могат да бъдат повредени от грешно зарядно. Това може да доведе до неправилното функциониране на някои функции.

Правили ли сте някога някоя от тези грешки?