8 Алармиращи признака, че във Вашето тяло има твърде много естроген

Естрогенът е основният женски хормон, който отговаря за развитието и регулирането на репродуктивната система и половите характеристики като окосмяването, растежа на гърдите и менструалния цикъл.

Много е важно да го контролирате и да го поддържате на нормално ниво, защото прекомерният естроген може да причини рак сред жените.

Днес решихме да ви запознаем с предупредителните признаци за излишен естроген при жените.

Причини за излишък на производството на естроген

Има 2 начина, по които естрогенните нива се повишават естествено и това е по време на пубертета и бременността. Но това може да се случи и по други причини. Можем да получим прекалени стойности на естроген от околната среда или от нашата диета.

Днес не е трудно да се увеличи нивото на естроген, тъй като той се съдържа в храни, които имат токсични пестициди, хербициди и хормони на растежа. Бъдете внимателни, когато купувате продукти в супермаркета: проверете описанието и къде е бил произведен.

Освен тези причини може да има и други причини, свързани с нашия начин на живот:

  • Прекомерна консумация на алкохол и лекарства
  • Сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане
  • Стрес

Признаци на висок естроген при жените

Обърнете внимание на тези признаци и не се колебайте да отидете при лекаря, ако откриете нещо, което ви безпокои. Ако нивото на естроген е високо, може да почувствате потенциални симптоми като:

1. Подуване и чувствителност в гърдите

Много жени чувстват промени в гърдите си по време на цикъла и бременността си, защото гърдите са много чувствителни към хормони. Ако имате болки в гърдите или ако сте забелязали, че са подути повече от обичайното, това може да се дължи на висок естроген.

2. Промени в настроението

Естрогенът влияе на Вашето психическо състояние и емоции. Тези чувства ще ви напомнят за симптомите на ПМС. Може да се чувствате депресирани или да имате тревожност, а емоциите ви могат да бъдат променливи, без основателна причина.

3. Фиброцистични бучки в гърдите

Ако имате естрогенно пренасищане, гърдите ви могат да станат на бучки. Може да са нежни или болезнени. Не се колебайте да отидете до лекар незабавно, ако сте открили бучки в гръдната ви тъкан.

4. Косопад

Обикновено това е мъжки проблем, но когато произвеждате прекалено много естроген, може да започнете да губите повече коса, отколкото обикновено. Това може да доведе до още по-депресивно състояние. Но трябва да помните, че броят на падналите косми зависи и от начина ви на живот.

5. Покачване на теглото

Не преяждате и се прекаряате на дивана 24 часа в денонощието, но сте забелязали, че вашите бедра стават все по-голями. Това може да е признак на излишен естроген. Може да страдате от подуване и да се мъчите да отслабнете дори и след като сте били на диета.

6. Нередовен менструален цикъл

Това трябва да е важен знак за една жена, когато нейният цикъл винаги е идвал навреме и внезапно започне да подранява или да закъснява. Менструалният период е внимателно контролиран от нивата на хормоните в тялото ви, а ако има дисбаланс на един, целият менструален период може да се срине.

7. Чувствате се изморени през цялото време

Ако имате проблеми със съня, може да се чувствате изтощени през цялото време. Това е нормално. Но ако сте забелязали, че сте уморени повече от обичайното и начинът ви на живот не се е променил, това може да е предупредителен знак, че трябва да проверите нивата на хормона.

8. Проблем със съня

Прекомерният естроген може да причини различни проблеми със съня. Може да сте прекалено приказливи и да не можете да заспите, или обратното, може да се чувствате сънливи през цялото време. Обърнете внимание, ако навиците ви за сън се променят внезапно, без да има някаква непреодолима причина или промяна в нивата на стрес.