9 ежедневни навика, които подуват корема ти

Въпреки че може да има редица здравословни проблеми, свързани с редовното подуване на корема, има и някои прости, ежедневни навици, които може би имаш.

Ето кои са те!

1. Не дъвчеш правилно

Спомняш ли си, че като дете ти казваха да дъвчеш храната 30 пъти преди да преглътнеш? Въпреки че изглеждаше доста досадно по онова време, всъщност има много смисъл в това. Преглъщането на храната прекалено бързо може значително да допринесе за подуването на корема и да доведе до други храносмилателни проблеми. Дъвченето помага за механичното разграждане на храната и отделянето на храносмилателни ензими като амилаза в слюнката. Пренебрегването на този важен етап на храносмилане увеличава натиска върху останалата част от храносмилателния тракт, което означава, че храната може да остане по-дълго в червата, да ферментира и да се отделят газове.

Опитай се да дъвчеш храната си най-малко 20 пъти преди да преглътнеш.

2. Храниш се твърде бързо

Може да умираш от глад, но нахвърлянето върху храната ще те накарада съжаляваш за това по-късно. Вероятно ще поглъщаш повече въздух. Един от начините, който ще ти помогне да контролираш темпото на хранене е да оставяш приборите си на масата след всяка хапка.

3. Не ядеш „умно“

Може да искаш да изгледаш епизод от любимия си сериал, докато се храниш, но това не е добра идея. Яденето по време на път, пред телевизора или на бюрото пред компютъра също има пагубен ефект върху храносмилането. Главният стадий на храносмилането започва в мозъка и се случва още преди храната да навлезе в стомаха. Това е следствие от зрението, миризмата, мисълта или вкуса на храната и стимулира около 20% от храносмилателните секрети. Фокусирани върху други неща, а не върху нашата храна, тази фаза се потиска, което може да допринесе за подуването на корема.

4. Не пиеш достатъчно вода

“Запекът обикновено се свързва с подуване на корема, затова трябва да си добре хидратирана. Препоръчваме да пиеш около 2 литра вода на ден за правилно функциониране на червата.

5. Пиеш твърде много течности по време на хранене

Макар че е важно да останеш хидратирана през целия ден, често срещана грешка, която хората правят, е да консумират прекалено много течности точно преди или по време на хранене. Твърде много течност може да разреди киселината на стомаха, необходима за храносмилането, което води до подуване и рефлукс, тъй като храната може да остане там за по-дълъг период.  Затова избягвай да пиеш големи количества течност около 30 минути преди и по време на хранене.

6. Храниш се с продукти, които не ти влияят добре

Храните, които най-често обострят симптомите, са пшеницата и млечните продукти. Консултирай се с хранителен експерт или диетолог, който може да ти изготви хранително меню и да те посъветва за по-нататъшни стъпки за подпомагане на здравето на червата.

7. Продължителен стрес

Нашата храносмилателна система е особено чувствителна към стреса, тъй като тя е свързана с мозъка. Когато сме подложени на стрес, ние произвеждаме по-малко стомашна киселина и храносмилателни ензими, а нашите чревни бактерии също биват засегнати, в следствие на което рискът от подуване се увеличава.

Ето защо е важно да отделиш време за дейности, които намалят стреса. Също така е жизненоважно да спиш достатъчно и да говориш с професионалист, който може да те посъветва за техники за релаксация.

8. Хранене твърде късно през нощта

Живеем динамично и това често означава, че се храним по-късно вечер.  Яденето преди лягане внася допълнително напрежение върху храносмилателната система.

9. Не се грижиш за червените бактерии

Фибрите играят важна роля в храносмилането, помагат да се премахнат токсините и най-вече да се осигури хранителен източник за полезните бактерии в червата. Диета с ниско съдържание на фибри може да унищожи нашите приятелски бактерии, което позволява да се развиват повече патогенни щамове (които произвеждат много повече газ).

Поради това се препоръчва увеличаване на приема на плодове и зеленчуци и приемане храни с фибри.

Източник: cosmopolitan.bg