8 Признака, които може да показват недостиг на протеини

Известно е, че протеинът играе жизненоважна роля във функционирането на нашето тяло.

И ако имате недостиг на протеини, тялото ви ще страда. Според едно проучване около 1 милиард души по света са с недостиг на протеини. Особено в Централна Африка и Южна Азия: до 30% от децата получават твърде малко протеини.

Как да разберете дали имате протеинов дефицит? Тук в подготвихме признаците и симптомите, свързани с недостига на протеини, така че да знаете кога имате проблем.

Постоянен апетит

Ако винаги се чувствате гладни, това може да се дължи на ниско съдържание на протеини, високо съдържание на въглехидрати и захар. Проблемът може да бъде, че имате неограничен достъп до висококалорична храна, в която количеството протеини е ниско в сравнение с броя на калориите.

Загуба на мускулна маса и болки в ставите

Мускулите са най-големият резервоар за протеин в тялото. Мускулната слабост, болката и загубата на маса са признак на протеинов дефицит. Проучване казва, че това се среща често при възрастните хора. Протеинът е от съществено значение за растежа и поддържането на мускулите.

Проблеми с кожата и ноктите

Недостигът на протеини може да доведе до слаби, крехки нокти, а в някои случаи ще забележите бели ленти и кафяви петна по ноктите.

Дефицитът на протеин може да повлияе и на кожата, тъй като протеинът дава възможност за регенериране на клетките, произвежда нови клетки и замества мъртвите клетки. Ако това се случи, ще забележите, че кожата ви е суха, люспеста и напукана.

Косопад

Косата ни се състои от 90% протеин, известен като кератин. Ако не получите достатъчно хранителни вещества, косата ви може да се разтегне и да избледнее на цвят. Това се случва, защото тялото спира да използва белтъчини за несъществени неща като растежа на космите в опит да ги запази.

Чернодробна стеатоза

Стеатоза на черния дроб е един от най-честите симптоми на дефицит на протеин и ако не се лекува, може да доведе до затлъстяване на черния дроб, което води до възпаление, цикатризация на черния дроб, и потенциална чернодробна недостатъчност.

Това е често срещано условие за тези, които консумират много алкохол, затлъстели хора и дори децата.

Повишен риск от костни фрактури

Точно както мускулите, ниският прием на протеин може да повлияе и на костите. Недостатъчният протеин води до отслабване на костите, като по този начин се увеличава рискът от костни фрактури. Това се дължи най-вече на това, че “протеинът е необходим за абсорбцията на калций и помага при костния метаболизъм”, казва д-р Аксе.

Липсата на сън

Ако имате проблеми със съня или страдате от лишаване от сън, това вероятно е свързано с недостига на протеини. Протеините от храната, която ядем, действат като градивни елементи за триптофан, аминокиселина, която причинява сънливост. Това показва, че трябва да се храним с богати на протеини храни преди лягане, за да постигнем по-добър сън.

Мозъчна мъгла

Много е важно да получите подходящ прием на протеини, за да поддържате здравословната мозъчна функция. Ако изпитвате липса на мотивация, лоша памет или проблеми при изучаването на нещо ново, това е знак, че сте не получавате достатъчно протеин. Проучване доказва, че допаминът, епинефринът и серотонинът са невротрансмитери, от които тялото Ви се нуждае, за да се съсредоточи.

Според USDA, препоръчителният минимален дневен прием на белтъчини за възрастни е 56 г на ден за мъжете, 46 грама на ден за жените, а за децата варира от 19 до 34 г в зависимост от възрастта им. Това може да варира, ако сте бременна или болна.